Evanjelická cirkev v Heidelbergu láka na bohoslužby piesňami Taylor Swiftovej

Evanjelický kostol v nemeckom Heidelbergu sa snaží nalákať mladých na nedeľné bohoslužby a darí sa mu to pomocou piesní americkej speváčky Taylor Swiftovej. Skladby najúspešnejšej popovej speváčky súčasnosti síce zaznejú naživo, ich interpretkou ale bude miestna učiteľka popovej a cirkevnej hudby Tine Wiechmannová, informovala agentúra DPA.

19.04.2024 08:00
Taylor Swift Foto: ,
Premiéra filmu Taylor Swift: The Eras Tour, ktorý zarobil 250 miliónov dolárov.
debata

„Som prekvapený a veľmi nadšený. S takouto odozvou som nepočítal,“ vyhlásil farár Vincenzo Petracca. Pôvodne mala byť bohoslužba 12. mája len jedna. Po tom, čo bola zakrátko zarezervovaná, rozhodla sa cirkev usporiadať okrem omše o 11.00 h ešte jednu o 13.00 h.

Gotický kostol Svätého Ducha, ktorý má 600 rokov a je najväčším svätostánkom v historickom Heidelbergu, má k dispozícii 423 miest na sedenie. Vstup je zadarmo, miesto je ale nutné si dopredu zarezervovať.

Bohoslužba parafrázuje názov albumu Taylor Swiftovej „Anti-Hero“, teda antihrdina. Podľa vyjadrení na internetovej stránke farnosti sa má nedeľný obrad a kázeň točiť okolo textov piesní americkej speváčky a spirituality.

„Zámerne chceme svojou ponukou zasiahnuť aj nových návštevníkov kostola, najmä z mladšej generácie“, uvádza farár Petracca.

Kostol Svätého Ducha už skôr ponúkal svoje priestory na popové koncerty napríklad s hudbou Beatles, Leonarda Cohena, skupiny Queen či speváčky Madonny. Bohoslužba s hudbou Swiftovej sa má zaoberať jej prístupom ku vzťahu popmusic a politiky.

„Swiftová je v súčasnosti najvplyvnejšou popovou hviezdou na planéte. Má sa za to, že má moc ovplyvniť jesenné voľby v USA,“ povedal 59-ročný Petracca.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Taylor Swift