Pomlčka má na Slovensku krátku životnosť. Asi ako naša pamäť

Jednou z vybraných divadelných inscenácií, ktoré uvedie festival Nová dráma/New Drama je Pomlčka, ktorá vznikla v česko-slovenskej spolupráci. Predstavil ju slovenský riaditeľ českého divadla Ondrej Remiáš.

10.05.2024 07:30
pomlcka-stvorceky-dopl Foto:
Jednou inscenácií, ktorá si vyslúžila miesto medzi najlepšími, je Pomlčka. Pomlčka kedysi rozdelila Česko-slovensko, teraz spojila Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Horácké divadlo Jihlava pri spoločnom naštudovaní hry.
debata

Názov Pomlčka evokuje „pomlčkovú vojnu“ v čase rozpadu Česko-Slovenska. O čom je táto hra?

Hra vznikla v koprodukcii Divadla Andreja Bagara v Nitre a Horáckeho divadla Jihlava, uvádza sa súbežne na javisku oboch divadiel, podieľali sa na nej slovenskí aj českí tvorcovia. Je to reflexia tridsiatich rokov od rozdelenia republiky cez príbehy obyčajných ľudí. Tí spomínajú, ako to bolo a čo sa vtedy stalo, ale prináša aj pohľad mladej generácie, ktorej už téma rozdelenia republiky nehovorí nič, lebo vyrastali vo dvoch samostatných štátoch. Inscenácia teda obsahuje dokumentárne prvky, ale hovorí aj o tom, kam sme sa ako dve krajiny za tridsať rokov posunuli. V tejto dobe dostala hra na Slovensku možno ešte hlbší význam, ako sme pôvodne mysleli, keď pripomína obdobie mečiarizmu.

Riaditeľ Horáckého divadla Jihlava Ondrej Remiáš. Foto: Marek Palacka
ondrej remias Riaditeľ Horáckého divadla Jihlava Ondrej Remiáš.

Aké máte na hru ohlasy?

V Českej republike je inscenácia úspešná, chystáme sa s ňou na festival do Hradca Králové, čo je pre nás signál, že ideme dobrým smerom. Veľmi sa teším, že hru uvedieme aj na Novej dráme v Bratislave. Je to pre nás česť, o to viac, že nie je bežné, ak spolupracujú dve zriaďované divadlá. To je skôr výnimočné. Uvidíme, aká bude životnosť inscenácie na Slovensku, v Čechách sa o ňu nebojím. V Čechách má ohlas najmä u mladého publika, často hrávame pre školy, na Slovensku málo. Pre mňa osobne je potešujúce, keďže pochádzam zo Slovenska a už deväť rokov pôsobím v Čechách, že sa môžem s touto inscenáciou vrátiť domov.

Pomlčka v naštudovaní Divadla Andreja Bagara v... Foto: Róbert Tappert
Pomlcka foto Robert Tappert Pomlčka v naštudovaní Divadla Andreja Bagara v Nitre a Horáckého divadla Jihlava.
Pomlcka  foto Robert Tappert Čítajte viac Divadlo prežije všetko, hovorí Zuzana Kronerová. Začína sa festival Nová dráma

Takže herci pendlujú medzi dvoma divadlami?

Presne tak, sťahujú sa iba herci, pendlujú minimálne dvakrát do mesiaca. Scéna aj kostýmy sú však pripravené dvojmo, v oboch divadlách. Plánovali sme, že inscenácia sa bude uvádzať dlhšie a z umeleckého hľadiska sa ambície naplnili, máme divákov a chodíme po festivaloch, ale neviem, do akej miery sa hra bude môcť uvádzať v Nitre. Slovenskú premiéru mala v októbri, medzitým sa politická situácia zmenila a už má byť ohlásená derniéra.

SND Sme v pohode  Lubos Kostelny  Mr. Charles   foto Radovan Dranga Čítajte viac Herec Ľuboš Kostelný údajne šikanoval Šimkovičovú priamo počas predstavenia. Na koberček k ministerke pôjde aj Drlička

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #Nová dráma/New Drama