Predstaviteľ Obi-Wana Kenobiho Alec Guinness by dnes oslávil 110. narodeniny

Britský herec Alec Guinness, ktorý sa narodil 2. apríla 1914, sa do povedomia diváckej obce asi najviac zapísal úlohou tvrdohlavého britského plukovníka vo filme Most cez rieku Kwai z roku 1957, ktorá mu vyniesla aj Oscara. Mladšia generácia ho však pozná skôr ako Obi-Wana Kenobiho z pôvodnej trilógie Star Wars. Hoci za stvárnenie osamelého rytiera Jedi získal Guinness tretiu hereckú oscarovú nomináciu, príliš šťastný z tejto úlohy nebol.

02.04.2024 07:00
Alec Guinness, Star Wars, Obi-Wan Kenobi Foto:
Alec Guinness ako Obi-Wan Kenobi.
debata

Vo svojej knihe A Positively Final Appearance (Rozhodne posledné vystúpenie) z roku 1999 dokonca oľutoval, že úlohu prijal, a raz súhlasil, že dá mladému fanúšikovi autogram – ale len pod podmienkou, že sa chlapec na Star Wars už nikdy nepozrie.

Okrem zaťatého plukovníka a múdreho rytiera galaktického rádu nakrútil tento šarmantný Brit viac ako 40 filmov a stvárnil cez 70 divadelných úloh. V roku 1982 získal Oscara za celoživotnú hereckú kariéru.

Alec Guinness sa narodil v Londýne. Bol nelegitímne dieťa a nikdy sa nedopátral svojho otca, ktorý poskytol peniaze na jeho stredoškolské štúdiá.

Na divadelnom javisku sa prvýkrát objavil vo svojich 20 rokoch a jeho celoživotným hereckým osudom sa čoskoro stali úlohy v shakespearovských drámach. Zhruba od polovice 40. rokov sa Guinness začal pravidelne objavovať aj pred kamerou.

V roku 1949 sa mu dokonca podaril husársky kúsok, keď v komédii Šľachetné srdcia a šľachtické korunky vytvoril osem postáv, vrátane jednej ženskej. Niet divu, medzi filmovými režisérmi bol o Guinnessa veľký záujem, zahral si aj v snímkach Lawrence z Arábie, Oliver Twist, Doktor Živago alebo Pád ríše rímskej.

Za svoje herecké umenie bol Alec Guinness mnohokrát ocenený a dokonca povýšený do šľachtického stavu.

Zomrel 5. augusta 2000 vo veku 86 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Star Wars #Alec Guinness