Smrť kameramanky, ktorú nechtiac zastrelil Alec Baldwin, má dohru. Rekvizitárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

Rekvizitárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

16.04.2024 10:06
Hannah Gutierrezová-Reedová Foto:
Hannah Gutierrezová-Reedová počas súdneho konania, na ktorom si vypočula verdikt.
debata

Rozsudok vyniesla sudkyňa Mary Marlowe Sommerová, ktorá dohliada na konanie proti Baldwinovi. Porota Gutierrezovú-Reedovú ešte v marci uznala za vinnú z neúmyselného zabitia. Podľa agentúry AP si už mesiac trestu odpykala.

Prokurátori obvinili rekvizitárku z toho, že nevedome priniesla ostrú muníciu na natáčanie filmu, kde to bolo vyslovene zakázané, a že nedodržala základné bezpečnostné protokoly týkajúce sa zbraní. Po dvojtýždňovom súdnom procese sa porota radila približne tri hodiny, kým dospela k verdiktu.

Obhajcovia Gutierrezovej-Reedovej požiadali pri vynesení rozsudku o zhovievavosť vrátane možného podmienečného prepustenia, vďaka ktorému by sa vyhla ďalšiemu pobytu vo väzení a v prípade splnenia určitých podmienok by sa rozsudok o jej vine vymazal z registra trestov. Obhajcovia zdôrazňovali relatívne nízky vek ženy a „ničivý vplyv, ktorý bude mať trestný čin na jej ďalší život“.

Matka Hanny Gutierrezovej-Reedovej Stacy... Foto: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
Stacy Reedová Matka Hanny Gutierrezovej-Reedovej Stacy Reedová počas vypočutia rozsudku.

Tragédia sa odohrala počas nakrúcania filmu Rust v Novom Mexiku na jeseň roku 2021. Pri streľbe zo zbrane, ktorú držal herec Alec Baldwin, prišla o život 42-ročná Hutchinsová a zranenia utrpel aj režisér filmu Joel Souza.

Baldwin zodpovednosť za incident opakovane odmietol, pričom tvrdil, že nestlačil spúšť. Balistickí experti však dospeli k záveru, že tak musel urobiť, inak by zbraň nevystrelila.

V januári Baldwina opäť obvinili z neúmyselného zabitia Hutchinsovej po tom, čo súd tieto obvinenia vlani zrušil. Právnici amerického herca minulý mesiac sudcu požiadali, aby herca zbavil obžaloby z neúmyselného zabitia.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Alec Baldwin #Rust #Halyna Hutchins