V Justičnom paláci padla posledná klapka očakávaného filmu Miki o bossovi podsvetia Černákovi

Film producentov Zuzany Mistríkovej, Radovana Gereka a Davida Blümela o niekdajšom bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi autenticky zachytáva Slovensko 90. rokov. „Nerozpráva iba príbeh jedného človeka, ale ukazuje obraz celej doby,“ hovorí režisér Jakub Kroner.

26.03.2024 09:00
Gregor Holoska Marek Fucik Jakub Kuka Michal... Foto:
Gregor Hološka, Marek Fučík, Jakub Kuka, Michal Kubovčík, Milan Ondrík a Dušan Cinkota v pripravovanom filme Miki.
debata (1)

Scenár oceňovaného Mira Šifru je inšpirovaný skutočnými udalosťami a na obdobie po rozpade Československa poukazuje z pohľadu mafiánov. Filmový štáb nakrúcal na takmer 50 lokáciách a spolu s hercom Milanom Ondríkom, ktorý stvárňuje hlavnú postavu Mikiho, sa ocitol na patológii aj v známom bratislavskom erotickom salóne Kotva, v Kúpeľoch Sliač, šamorínskom kultúrnom dome, starej nemocnici v Podunajských Biskupiciach, na cintoríne v Telgárte, v kostole v Győri, vo väzení v Znojme či dokonca v Justičnom paláci.

Pre režiséra to bola prvá práca na filme, ktorého dej sa neodohráva v súčasnosti. „Vytvoriť uveriteľný svet 90. rokov pomocou masiek, kostýmov a lokácií, a zároveň používať súčasné obrazové rozprávanie, bolo pre mňa čosi nové a veľmi motivujúce. Mali sme aj obrovské množstvo postáv, ktoré som potreboval kvalitne obsadiť a herecky udržať v atmosfére filmu. Celkovo bola rozsiahlosť tohto projektu pre mňa veľkou výzvou,“ prezrádza.

Milan Ondrik nakrucanie filmu MIKI  c Joseph Marcinsky Pub Res 3 Čítajte viac Film Miki priblíži osud najznámejšieho mafiánskeho bossa

Jakub Kroner si uvedomuje, že téma filmu vzbudzuje veľký záujem a už teraz je podrobovaná rôznym hodnoteniam. „Aj preto som cítil, že je veľmi dôležité, ako tento film urobíme. Nakrúcali sme rok a podmienky boli veľmi náročné, ale som v kreatívnom tíme skvelých ľudí a aj vďaka nim mám radosť z toho, ako sa nám to nakoniec podarilo,“ dopĺňa. Počas nakrúcania bolo použitých viac ako 200 dobových áut a 800 kostýmov. Vo filme účinkuje 107 hercov a vyše 1 300 komparzistov.

Milan Ondrík je podľa Jakuba Kronera skvelý herec, ktorý sa do hlavnej postavy dokázal prevteliť nielen vonkajším, ale aj silným vnútorným uchopením charakteru. „Z môjho pohľadu bolo dôležité, že mal možnosť osobne sa s Mikulášom Černákom stretnúť. Nie preto, aby ho nejakým spôsobom imitoval, ale aby vytvoril postavu, ktorej charakteru rozumie a ktorá má svoju hĺbku a ukotvenie v čase. Náš film nerozpráva iba príbeh jedného človeka, ale ukazuje obraz celej doby. Veľmi ma bavilo každý deň na pľaci sledovať, ako vznikali jednotlivé scény, a bol to pre mňa zážitok pracovať s takým koncentrovaným a sústredeným hercom. Verím, že to ocenia aj diváci,“ dodáva.

Miki, film o mafiánskom bossovi Černákovi

Pozrite si snímky z pripravovaného filmu.

Fotogaléria
Hlavnú úlohu Mikuláša Černáka stvárni Milan...
Rebeka Poláková ako Mikiho manželka, Anna...
+2Miki (Miland Ondrík), pôvodným povolaním šofér...

Nová pracovná skúsenosť to bola aj pre držiteľa mnohých významných cien Milana Ondríka – ešte nikdy vo filme nestvárňoval osobu, ktorá žije. „Nechcel som vytvoriť kópiu, pretože to nebude dokumentárny film, ale umelecké dielo. Musel som si vytvoriť svoj vlastný vnútorný príbeh postavy, ktorú stvárňujem. A myslím, že som našiel kľúč, ktorý bol aj pre mňa a aj pre tvorcov uspokojivý,“ hovorí.

Pre herca bola náročná aj fyzická stránka postavy. „Musel som na nej tvrdo pracovať a udržiavať ju počas celého nakrúcania. Mám pocit, že som sa na tú postavu začal podobať aj v domácnosti. To by o tom mohla rozprávať moja Zuzka, ako som si to neuvedomoval, ale tá postava vstupovala veľmi silno do mojej osobnosti,“ dodáva s úsmevom.

zrada, ondrík, issová, Čítajte viac Nový psychologický triler o klamstvách a rozpade rodiny

Podľa producentky filmu Zuzany Mistríkovej by sme mali poznať svoju minulosť. Film Miki nám môže priblížiť, čo sa u nás dialo v 90. rokoch, a prečo k tomu vôbec došlo. „A tiež pochopiť, že akceptácia, prehliadanie či dokonca využívanie „zla“ má vždy fatálne následky. Nielen tie „okamžité“, ale aj tie, ktoré spoločnosť morálne rozložia na celé desaťročia. V 90. rokoch sa synonymom úspechu stala schopnosť presadiť sa za akúkoľvek cenu. Silou. Aroganciou. Porušovaním pravidiel.

V politike i mimo nej. „Silní chlapi“ sú na Slovensku už tri desaťročia predmetom obdivu. Stali sa vzormi. Mnohým ľuďom neprekáža, ako sa dostali „hore“, pretože takto sa tam možno raz dostanú aj oni. Pred tromi rokmi sme nášmu filmu dali podtitul: Pravdu má ten, kto má moc. A to sme netušili, aký obsah mu dajú tieto dni a týždne,“ vysvetľuje.

Film Miki bude mať premiéru 15. augusta 2024.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Mikuláš Černák #Miki