Nový album Beyoncé valcuje hitparády. Dokazuje, že country nie je len pre bielych mužov

Keď v rámci tohtoročného Super Bowlu odpremiérovala Beyoncé svoj nový country singel Texas Hold 'Em, prekvapila tým celý svet. Na internete tým rozpútala vlnu pozitívnych aj negatívnych reakcií, vzniklo množstvo "memečiek". Speváčke však priniesla skladba obrovský úspech - dostala sa na špičku rebríčka Billboard Hot 100. Pieseň navyše debutovala na vrchole rebríčka Hot Country Songs, vďaka čomu sa Beyoncé stala prvou černoškou s country skladbou číslo jeden v histórii tejto hitparády. Piesni Texas Hold 'Em sa darí aj v krajinách mimo USA, ako sú Belgicko, Chorvátsko, Island, Írsko, Japonsko či Holandsko.

16.04.2024 07:00
Beyonce - Cowboy Carter Foto:
Beyoncé - Cowboy Carter
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Texaské korene

Hoci ide o výrazný posun v jej kariére, pre Beyoncé nie je country vôbec cudzie. Vyrastala totiž v štáte Texas, kde má tento žáner silné korene. Beyoncé si k nemu vybudovala vzťah prostredníctvom starého otca, ktorý jej ho často púšťal.

S rodinou sa každý rok zúčastnila na miestnom rodeu, na ktoré chodili v typickom westernovom oblečení. Neskôr na ňom aj vystupovala. A hoci sa väčšina jej doterajšej tvorby štylizovala ako pop či R&B, už v roku 2016 vydala Beyoncé svoju prvú country pieseň s názvom Daddy Lessons.

Skladba Texas Hold 'Em je súčasťou albumu Cowboy Carter, ktorý vyšiel koncom marca, a ako naznačuje názov, celý je ladený v štýle country. „Myslím si, že ľudia budú prekvapení, pretože si nemyslím, že toto je hudba, ktorú očakávali,“ uviedla Beyoncé. „Ale je to najlepšia hudba, akú som kedy urobila.“

Ide o jej ôsmy štúdiový album, ktorý okrem country obsahuje aj zmes množstva rôznych žánrov od popu a hip-hopu cez blues a soul až po rokenrol a folk. Spolupracovali na ňom významní umelci ako Stevie Wonder, Paul McCartney či Jon Batiste.

„Tento album vznikal vyše päť rokov. Je skvelé vidieť, ako dokáže hudba spojiť také množstvo ľudí po celom svete, a zároveň posilniť hlasy niektorých ľudí, ktorí zasvätili svoje životy vzdelávaniu o našej hudobnej histórii,“ napísala Beyoncé na instagrame.

Kontroverzné vystúpenie

Vznik tohto albumu bol predznamenaný jej spoločným vystúpením so skupinou Chicks v rámci odovzdávania cien Annual Country Music Association Awards v roku 2016. Hoci mal program vďaka Beyoncé najvyššiu sledovanosť v histórii, mnohí fanúšikovia country hudby jej vystúpenie skritizovali, pretože speváčka vraj do ich žánru nepatrí.

Ak by ste si chceli vystúpenie pozrieť, na oficiálnych stránkach Country Music Association by ste ho hľadali márne. Dôvodom je práve rozsiahly negatívny ohlas vzťahujúci sa najmä na speváčkinu rasu a pohlavie.

Namiesto toho, aby sa vzdala, sa však Beyoncé rozhodla, že sa touto kritikou nedá obmedzovať. A tak vznikol Cowboy Carter. „Kritika, ktorej som čelila, keď som prvýkrát vstúpila do tohto žánru, ma prinútila prekonať obmedzenia, ktoré na mňa boli kladené,“ vyhlásila.

„Dúfam, že táto hudba je zážitkom, vytváraním ďalšej cesty, na ktorej môžete zatvoriť oči, začať od začiatku a nikdy neprestať. Toto nie je country album. Toto je album Beyoncé.“

Podľa viacerých odborníkov znamená Cowboy Carter kultúrny posun, ktorý nielenže redefinuje to, ako vyzerá country muzikant, ale zároveň posúva tento žáner bližšie k bežným ľuďom.

Cowboy Carter sa stretol s chválou kritikov, ktorí ocenili žánrové experimentovanie aj prehodnotenie country cez optiku jeho černošských koreňov. Album totiž rozpútal diskusiu ohľadom miesta čiernych hudobníkov v tomto žánri.

Prvé miesta hitparád obsadil v Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Holandsku a vo Veľkej Británii. V Spojených štátoch sa ako ôsmy album Beyoncé vyšplhal na prvé miesto rebríčku Billboard 200. Podľa Stevieho Wondera môže ísť o najdiskutovanejší album 21. storočia.

Po skladbe Texas Hold 'Em vyšli ďalšie dva single 16 Carriages a duet s Miley Cyrus II Most Wanted. Mnohých fanúšikov potešili tiež cover verzie skladieb The Beatles Blackbird či Jolene od Dolly Parton. Tá ešte v roku 2022 uviedla, že túži po tom, aby Beyoncé prespievala jej azda najznámejšiu pieseň.

„Neviem, či sa k nej vôbec dostala táto správa, ale nebolo by to úžasné? Rada by som počula Jolene urobenú vo veľkom štýle, podobne ako keď Whitney (Houston) urobila moju I Will Always Love You,“ uviedla speváčka. Jej prianie sa napokon splnilo.

Beyoncé však urobila zopár drobných zmien v texte, ktorý tak pôsobí viac výhražne ako plačlivo. Kým Dolly Parton vo svojej pôvodnej piesni prosí Jolene, aby nechala jej muža na pokoji, Beyoncé ju varuje. „Dáva tomu dievčaťu zabrať, a zaslúžene!“ komentovala Parton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #hudba #album #country