Ako sa zrodil antikrist? Za príchodom diablovho syna stojí sprisahanie v cirkvi

Od premiéry kultového filmu Omen, ktorý významným spôsobom ovplyvnil dejiny hororovej kinematografie, uplynulo už takmer 50 rokov. Neskôr vzniklo niekoľko pokračovaní, ktoré už verejnosť ani odbornú kritiku veľmi nezaujali. Tvorcovia sa však predsa rozhodli k príbehu o antikristovi ešte raz vrátiť, a to prostredníctvom prequelu s názvom Prvé znamenie: Prichádza Satan.

22.04.2024 07:00
Prvé znamenie: Prichádza Satan Foto:
Nell Tiger Free ako novicka Margaret.
debata (1)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Sprisahanie

Podobne ako pri vlaňajšom filme Sestra Smrť, ktorý je prequelom výborného hororu Véronica, sa aj dej tejto snímky vracia späť v čase a odohráva sa medzi mníškami. Je rok 1971 a mladá novicka Margaret (Nell Tiger Free) prichádza do jedného sirotinca v Ríme.

Spriatelí sa s čudáckym dievčaťom menom Carlita (Nicole Sorace), ktoré máva desivé vízie a stráni sa ostatných detí. Margaret veľmi rýchlo pochopí, že niečo nie je v poriadku, a postupne začne s pomocou otca Brennana (Ralph Ineson) odhaľovať rozsiahle sprisahanie. Jeho cieľom je splodenie antikrista.

Silnou stránkou filmu je najmä jeho precízne vybudovaná atmosféra, ktorá nestojí na žiadnych lacných „ľakačkách“. Pôvodnej snímke z roku 1976 vzdáva hold nielen prostredníctvom priamych odkazov, ale aj spôsobom, akým je koncipovaný. No hoci sme svedkami viacerých znepokojujúcich scén, vzbudiť v človeku skutočnú hrôzu sa mu veľmi nedarí.

Téma konšpirácie v radoch cirkvi nie je v hororovom žánri ničím novým a v súčasnosti je už zložité prispieť k nej originálnym nápadom. Divák od začiatku tuší, odkiaľ vietor vanie, a hoci sa tvorcom podarilo vniesť do deja aj nejaký ten zvrat, nie je práve ohurujúci.

Film, ktorý trvá menej ako dve hodiny, sa kvôli svojmu pomalému tempu často vlečie. Niektoré konkrétne pasáže síce diváka navnadia, no v nasledujúcich momentoch toto vzrušenie opäť opadne.

When Evil Lurks Čítajte viac Najlepšie filmy roka: Argentínsky horor aj utečenecká dráma. Najviac pohoreli české a slovenské komédie

Film nedokázal prekonať priemer

Tvorcom treba uznať, že sa im podarilo natočiť prequel klasiky, ktorý nejde jednoduchou cestou a nesnaží sa nasilu zaujať masového diváka. Nejde teda o prípad minuloročného Vyháňača diabla ani tuctového hororu od štúdia Blumhouse. Aj napriek dôrazu na symboliku však tvorcovia mohli ísť viac do hĺbky a lepšie sa pohrať s jednotlivými motívmi, ktoré v snímke predostreli.

Predstaviteľke hlavnej hrdinky Nell Tiger Free, ktorú diváci poznajú zo seriálov Hra o tróny a Servant, úloha novicky Margaret nadmieru sadla. Dobré výkony predviedli tiež Ralph Ineson a Billy Nighy, ktorí však nemali toľko priestoru, ako by si zrejme mnohí diváci priali.

No a určite musíme spomenúť Ishtar Currie-Wilsonovú, ktorá využila svoj krátky čas pred kamerou, aby podala jeden z najvýraznejších výkonov v celom filme.

Prvé znamenie: Prichádza Satan ponúka niekoľko momentov, ktoré stojí za to vidieť. Ide o kvalitne spracovanú snímku, ktorá, bohužiaľ, nedokáže zaujať samotným príbehom.

V posledných minútach plynule nadväzuje na pôvodný film, ktorému sa nepokúša ani vyrovnať, ani ho prekonať. Približuje sa mu tónom, atmosférou, hudbou a prácou so symbolmi, a ide mu to celkom dobre. Prekonať priemer sa však snímke nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #Omen