Slovenské kiná sa Pythonov boja. Naživo ich uvedú len v Martine a Kremnici

Legendárni britskí komici Monty Python sa v nedeľu 20. júla definitívne rozlúčia so svojimi fanúšikmi. Posledné zo série predstavení s názvom Monty Python na živo (prevažne), môžu okrem 20-tisíc šťastlivcov, ktorým sa ušli vstupenky do londýnskej O2 Arény, sledovať aj návštevníci vybraných kín po celom svete. Ak však máte o takýto zážitok záujem, mali by ste sa poponáhľať. Na Slovensku budú priame prenosy dostupné len vo dvoch neveľkých kinách, navyše na pomerne netradičných miestach - na Mestskej scéne v Martine a v Akropole Kremnica.

19.07.2014 10:00
Monty Python Foto:
Záber z kultového filmu Monty Python a Svätý grál (1975)
debata

Piati žijúci členovia kultovej formácie Monty Python sa spolu postavili na javisko po viac ako troch dekádach. Podľa vlastných slov preto, aby pomohli kolegovi Terrymu Jonesovi splatiť hypotéku. Fanúšikom, pravdaže, na prípadnej zištnosti ich motívov príliš nezáleží. Za možnosť vidieť na živo skeče, ktoré zásadne ovplyvnili podobu súčasného humoru, sú nesmierne vďační – vstupenky na prvé z desiatky londýnskych predstavení vykúpili za 45 sekúnd.

Do boja o ne sa iste zapojil aj nejeden Slovák. K príležitosti uviesť na živo zrejme celkom posledné vystúpenie formácie so 45-ročnou históriou však slovenské kiná pristúpili opatrne. Ponuku českej spoločnosti Aerofilms, ktorá do kín prináša napríklad aj prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku, prijali len dve kiná, v Kremnici a Martine. „Opatrnosť slovenských kín nás trochu zaskočila – v Česku bol záujem o formáciu Monty Python obrovský a nechce sa nám veriť, že by nemali fanúšikov aj na Slovensku,“ vraví za Aerofilms PR manažérka Radka Urbancová. Spoločnosť, ktorá prenosy distribuuje, má k britským komikom priam osobný vzťah – dvaja z nich, Terry Jones a Terry Gilliam, počas svojich pobytov v Prahe navštívili ich Aero Kino, Gilliam tu dokonca otváral aj obchod s filmovými plagátmi Terryho ponožky.

K nedeľnému prenosu, ktorý sa v kinách začne o 20. hodine, zabezpečili toho najpovolanejšieho titulkára. Petr Palouš prekladal do češtiny všetky pythonovské filmy vrátane titulov Život Brian či Monty Python a Svätý grál, s Terrym Gilliamom, Michaelom Palinom, Ericom Idleom, Terrym Jonesom a Johnom Cleeseom má dokonca priateľské vzťahy. „Titulky pána Palouša budú dopĺňať aj priame prenosy na Slovensku,“ avizuje Urbancová.

Pokiaľ sa cez víkend do Kremnice ani Martina nedostanete, a predsa by ste chceli poslednú živú šou formácie Monty Python vidieť, môžete sa v auguste vybrať do kina na niektorú z repríz. Bratislavská Nostalgia ju ponúka 12. a 21. 8., Kino Lumiére 14. 8. a v piešťanskej Fontáne šou uvedú 25. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komici #Monty Python #priamy prenos