Čerta na duši niekedy prebúdza náhoda

Spoločenský život je lákavý, ale jedovatý. Ten, kto túži po pokojnom prístave manželského života, mal by sa azda bujarých večierkov radšej celkom vyvarovať. Aj zdanlivo nevinná nehoda, akou je strata náramku, sa totiž môže vďaka roztopašným priateľom a zlomyseľným rečiam zmeniť na veľkú tragédiu. Napríklad takú, aká sa prihodila v mladom manželstve nešťastného Arbenina v známej tragédii ruského romantického autora Michaila Jurieviča Lermontova. Maškarádu, ktorá sa odohráva v pokryteckom prostredí petrohradskej smotánky 19. storočia, zinscenoval presne dvesto rokov po Lermontovovom narodení herecký súbor bratislavskej Malej scény pod režisérskym vedením Antona Korenčiho. Premiéru má už v nedeľu 4. mája.

03.05.2014 14:00
Maškaráda, Danisa Matušová Foto:
Danica Matušová v úlohe baronesy, ktorá zdanlivo nevinným trikom spôsobí v hre Maškaráda veľkú tragédiu.
debata

Osud Lermontovovej Maškarády je takmer taký nešťastný ako jej obsah. Len dvadsaťdvaročný dramatik, básnik a prozaik Lermontov v nej zachytil atmosféru veľkomestského života po nepodarenej dekabristickej vzbure proti cárovi, a tak ani napriek morálnemu posolstvu ústrednej zápletky a autorovým niekoľkonásobným prepisom a korektúram cenzori hru nepustili na javiská. Prvýkrát sa Maškaráda dostala k divákom až roku 1862, teda viac ako dvadsať rokov po Lermontovovej tragickej smrti. Len 26-ročný talentovaný muž zomrel vo vyhnanstve v súboji so starým priateľom svojej rodiny.

V Lermontovovej hre je najmenej toľko drámy, ako bolo v jeho živote. Nestráca sa z nej nič ani v preklade Milana Rúfusa, s ktorým súbor Malej scény vo svojej najnovšej inscenácii pracuje. Prvý dojem na diváka urobí jednoduchá, no vďaka impozantnému svietniku nápaditá a atmosférou nabitá scéna. Už v ďalšom okamihu sa premení na dejisko mátoživého „valčíka“ tanečníkov a tanečníc v krásnych kostýmoch z dielne Silvie Zubajovej. Pohybové choreografie, na ktorých si na Malej scéne dávajú záležať takmer v každej zo svojich inscenácií, posúvajú Maškarádu kamsi do roviny snov – alebo skôr nočných môr?

Pre tragického hrdinu Arbenina (v hre ho stvárňuje presvedčivý Michal Jánoš) iste platí skôr to druhé. Kedysi veľký darebák, hráč a sukničkár „s čertom na duši“ verí, že našiel pokoj duše vedľa svojej cnostnej manželky Niny (Monika Stankovičová). Stačí však jediná nevinná „recidíva“ – návrat ku kartárskemu stolíku v snahe pomôcť prehrávajúcemu kniežaťu – a starostlivo budovaná rovnováha je navždy preč.

Ešte toho večera sa Arbenin s mužom, ktorého zachránil, zúčastní na maškarnom bále. Knieža tu podlieha zvodom neznámej krásky zahalenej maskou. Z flirtu mu ostane len pamiatka v podobe náramku – navlas rovnakého, akým sa ešte nedávno honosila Arbeninova krásna manželka. V zmätenom mužovi sa prebúdzajú staré besy. Ešte si však neuvedomuje, že nešťastná náhoda sa stane začiatkom jeho smutného konca.

Maškaráda sa na Malej scéne predstaví v premiére zajtra o 19. hodine. Účinkujú v nej aj Marián Viskup, Danica Matušová, Daniel Ratimorský, Lukáš Pelč, Erik Peťovský, Kristína Grolichová, Bronislava Kováčiková, Petra Malatincová, Sylvia Mannová, Klára Mockovčiaková, Zuzana Šuvadová, Alexandra Urbanová, Ondrej Bortlík, Brian Brestovanský a Matúš Mihálik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #divadelná premiéra #M. J. Lermontov #Anton Korenči #Malá scéna #Michal Jánoš