Zahnaný do kúta

Omar má smolu. Svoj mladý život totiž žije medzi mlynskými kameňmi. Ako Palestínčan v Izraeli je každodenne konfrontovaný so šikanovaním a represiami, medzi svojimi zase musí dbať na tradície, ktoré mu nedovolia otvorene prežívať lásku ku kamarátovej sestre.

08.05.2014 10:00
39-omar 3x Foto:
Láska Nadie a Omara čelí tlakom, ktorým má len malú šancu odolať.
debata

Obe strany ho ženú k tomu, aby dokázal, že je muž hodný rešpektu. Čím viac hraníc je však odhodlaný prekročiť, tým zraniteľnejším sa stáva pre tých, čo ho chcú zmanipulovať pre vlastné ciele. Autentická dráma režiséra Hany Abu-Assada vlani obletela svet – ocenila ju porota festivalu v Cannes, do užšieho výberu nominovaných ju posunuli aj americkí akademici udeľujúci Oscarov. Vidieť ju môže aj návštevník slovenských filmových klubov.

Vznik snímky Omar by mohol filmár Abu-Assad používať ako príklad na slovné spojenie „kopla ma múza“. Odkedy mu v hlave skrsol prvotný nápad, až kým napísal kompletný scenár, vraj uplynuli len štyri dni. Ďalší rok rodák z Nazaretu, ktorý sa už mohol pochváliť oscarovou nomináciou za triler Raj hneď teraz (2006), zháňal na svoj projekt financie.

Pri sledovaní Omara zrejme budete premýšľať nad všeličím. Možno budete skúmať, nakoľko objektívne sa pozerá na patovú situáciu izraelsko-palestínskych vzťahov, možno vám v ňom bude chýbať viac politiky, na ktorú ste v súvislosti s týmto regiónom zvyknutí z večerných správ. Kto však nechce klásť otázky, na ktoré odpoveď aj tak nedostane, mal by sa sústrediť na to, koľko film vypovedá o posunutom vnímaní sveta, vzťahov a spravodlivosti u ľudí, ktorí vyrastajú v bubline plnej nedôvery a krivdy.

Hoci sa cez múry oddeľujúce obydlia Palestínčanov pokúša nahliadnuť celý svet, ich životy sa zrejme väčšinou sústredia na „tu a teraz“. Aj Omarov príbeh sa odohráva v mikrosvete, ktorý tvorí partia jeho kamarátov, rodina, ošumelé ulice (v ktorých sa pohybuje s neomylnosťou toho, kto ich nikdy neopustil) a krásna Nadia. Sestra kamaráta Tareka, ktorá s ním hrá sladkú, no len ťažko čitateľnú hru. Krehká rovnováha Omarovho sveta sa rozsype po tom, čo s kamarátmi Tarekom a Amjadom zastrelia izraelského vojaka. Omar sa dostáva do väzenia, kde má možnosť zachrániť sa výmenou za zradu svojich spoločníkov. Vymyslí prefíkaný plán, ktorým chce zachrániť seba aj priateľov, a dostáva sa na slobodu. Postupne však zisťuje, že tí, ktorých chráni, sledujú predovšetkým vlastné ciele a tie sa s tými jeho často nedajú zlúčiť. Začína sa napínavá hra, v ktorej dôverčivý a beznádejne zamilovaný mladík ťahá za najkratšiu slamku.

Omar nie je len presvedčivou sondou do komplexnosti dôsledkov jedného nekonečného sporu, ale aj výborne zahranou a nakrútenou drámou o tom, ako sa láska, priateľstvo a zdravý rozum zachovajú, keď ich zaženiete do kúta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #filmová recenzia #Omar