Azahriah, ikona generácie Z, prichádza na Uprising festival

Na bratislavské Zlaté piesky mieri najväčšia súčasná maďarská hviezda Azahriah, spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, ktorý za menej ako dva roky dokázal úplne zmeniť pohľad na maďarskú popovú hudbu.

16.04.2024 09:37
Azahriah Foto:
Maďarský hudobník Azahriah.
debata

Vzostup tejto hudobnej ikony generácie Z je ultimátny príbeh 21. storočia. Jeho debutový koncert v Puskás Aréne s kapacitou 67 000 ľudí sa vypredal behom jedného dňa. To je absolútne bezprecedentné v maďarskej hudobnej histórii.

Žiadny maďarský hudobník pred ním nikdy nedosiahol úplné vypredanie tohto štadióna. Azahriah to dokázal hneď trikrát a to tri dni po sebe. Za zmienku stojí aj jeho európske turné, na ktorom (od Berlína po Londýn) vypredal všetkých 10 koncertov.

Svoju kariéru začal Azahriah ako YouTuber. Už vo svojich dvanástich rokoch si vytvoril YouTube kanál a natáčal videá s mysterióznou a paranormálnou tématikou. Tie sa stávali čoraz viac populárnymi, až sa Azahriah stal jedným z najznámejších tvorcov obsahu v Maďarsku. Po tomto úspechu sa začal venovať tvorbe hudby, zvukovému inžinierstvu a nahrávať svoje prvé demá, či písať prvé texty.

Svoju popularitu medzi hudobnými fanúšikmi si získaval najmä vďaka unikátnemu hudobnému štýlu, energickým vystúpeniam a charizme. Raketovo sa vypracoval až na najväčšie pódia a festivaly ako Sziget, Nova Rock, či Exit Festival.

Azahriah je momentálne najstreamovanejším hudobným umelcom v Maďarsku. V jeho tvorbe je cítiť vplyvy reggae, trapu, hip-hopu, či afrobeats, ktoré kombinuje s oldschool maďarskými klasikami a najmodernejšou pop music.

Tento fenomenálny maďarský hudobník zavíta do Bratislavy po prvýkrát a doplní tak bohatý program festivalu Uprising, ktorý sa bude konať 30. a 31. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave.

Vystúpi tam tiež jeden z najlepších aktuálnych reggae umelcov Alborosie, hviezdy drum and bass scény Sigma a Black Sun Empire, virálny fenomén Venjent, energická balkánska úderka Dubioza Kolektiv, jamajské reggae hviezdy The Congos a Jesse Royal, či kultová electro-world music skupina Transglobal Underground.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Uprising #Azahriah