Nový album Radiohead je na spadnutie

Po štyroch rokoch od vydania poslednej štúdiovky The King of Limbs hovoria členovia skupiny Radiohead o svojom deviatom albume konkrétnejšie. Kým ešte v júni pripúšťali možnosť, že sa im album v tomto roku nepodarí dokončiť, teraz potešili fanúšikov fotkami z nahrávacieho štúdia, odkiaľ poslali radostnú správu, že ich album dostáva reálnejšie kontúry a mohol by byť dokončený už na jeseň.

07.09.2015 11:55
POHODA: Atoms for peace, Thom Yorke, Foto: ,
Spevák Radiohead Thom Yorke vystúpil v roku 2013 na Pohode s projektom Atoms for Peace.
debata

„Čaká nás celkom náročná jeseň, pretože chceme dokončiť nový album. Práve sa znova vraciame k nahrávaniu,“ uviedol v rozhovore pre agentúru Press Association bubeník Philip Selway, ktorý je rád, že ľudia prejavujú o Radiohead taký záujem. „Nikdy to nie sú otravné otázky, keď sa nás pýtajú na Radiohead. Fakt, že majú ľudia o nás stále záujem, je úžasný,“ dodal Selway.

Radiohead začali na novej nahrávke pracovať minulý rok. Novinka je zatiaľ zahalená rúškom tajomstva a nedočkavosť fanúšikov britskej kapely zvyšujú indície, ktoré členovia posielajú prostredníctvom médií. Gitarista Jonny Greenwood sa ešte v januári pre Pitchfork vyjadril, že menia metódy a používajú veľmi staré a aj najnovšie technológie, čo v týchto dňoch potvrdili aj slová Philipa Selwaya. „Trochu sa meníme od nahrávania k nahrávaniu. Skúšame a meníme základný prístup skladania hudby,“ povedal pre NME Selway.

Na zatiaľ nepomenovanej novinke sa bude nachádzať podľa slov Greenwooda aj nová verzia pesničky Lift z roku 1996. „Nikdy sa nám nepodarilo nájsť správne aranžmány pre túto skladbu, až teraz,“ vyhlásil. Zatiaľ nevydanú skladbu Lift poznajú fanúšikovia v koncertnej verzii. Stihne ju podobný osud ako pesničku Nude, ktorá vznikla v roku 1997 a na album In Rainbows sa dostala až o desať rokov neskôr. „Lift je dôkazom, že ak je myšlienka správna, tak to tak zostane. A je jedno, v akej forme,“ dodal gitarista.

Štvorročná prestávka medzi posledným a pripravovaným albumom Radiohead umožnila členom kapely realizovať sa v „bočných“ projektoch. Thom Yorke vydal album so skupinou Atoms for Peace, ale aj sólovku Tomorrow's Modern Boxes, rovnako Philip Selway vypustil do sveta svoj druhý sólový album Weatherhouse. Jonny Greenwood napísal soundtrack k filmu Skrytá vada (Inherent Vice), ktorý si budú môcť pozrieť aj slovenskí fanúšikovia na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Thom Yorke #Radiohead #Lift