Jeden z najúspešnejších filmárov Hollywoodu slávi 80. narodeniny. George Lucas stvoril Star Wars aj Indianu Jonesa

Vesmírna sága Star Wars, dobrodružstvo archeológa Indiana Jonesa a príbeh černošských stíhačov amerického letectva Red Tails majú jedno spoločné. Za svoj vznik vďačí predstavivosti Georgea Lucasa, režiséra a hlavne producenta, ktorého majetok sa odhaduje na miliardy dolárov. Zo syna majiteľa obyčajného papiernictva sa Lucas, ktorý sa narodil 14. mája 1944, vďaka píle aj nadaniu vypracoval na jedného z najvplyvnejších ľudí šoubiznisu.

14.05.2024 08:00
George Lucas Foto: ,
Režisér George Lucas.
debata

„Treba byť vytrvalý, to je najdôležitejšie tajomstvo úspechu. Najmä v kinematografii,“ prezradil raz George Lucas svoj recept na úspech. A treba priznať, že v začiatkoch kariéry naozaj vytrvalý bol a neodradili ho ani krachy.

Jeho prvý celovečerný film THX 1138 z roku 1971 bol totiž prepadák, z ktorého sa produkčná firma založená Lucasom a Francisom Fordom Coppolom dlho spamätávala. Časom však táto tiesnivá vízia budúcnosti získala kultový status.

Kasový debakel jeho debutu, ktorý vo svojej dobe neprijala ústretovo ani kritika, však Lucasa neodradil. Namiesto budúcnosti sa vydal do minulosti – dokonca svojej vlastnej – a v roku 1973 dokončil Americké graffiti.

Pútavá sonda do života amerických stredoškolákov 60. rokov získala Zlatý glóbus aj niekoľko nominácií na Oscara. Hlavne sa ale stala jedným z najzárobkovejších filmov svojej doby, meraných pomerom zhruba miliónových nákladov a tržieb, ktoré presiahli 55 miliónov dolárov.

Úspech filmu tiež umožnil Lucasovi rozbehnúť ďalší projekt, Star Wars (Hviezdne vojny), vďaka ktorým sa zaradil medzi najúspešnejších filmárov Hollywoodu.

„Nie som technický typ, scenáre píšem rukou. V mojej kancelárii nenájdete žiadne ‚hračky budúcnosti‘, mňa totiž zo všetkého najviac zaujímajú ľudské vzťahy,“ opísal Lucas svoj prístup ku tvorbe príbehov, ktorý uplatnil aj pri hviezdnej ságe.

Tá sa odohráva vo vesmíre plnom rakiet, robotov a laserových zbraní, vo vnútri je to ale rozprávka, stret dobra a zla.

Herečka Daisy Ridley pózuje v kreácii od...
Herec John Boyega na londýnskej premiére filmu...
+9Herečka Daisy Ridley.

„Uvedomil som si, že skôr ako točiť ďalší nahnevaný sociálny film, je lepšie obrátiť pozornosť k niečomu oveľa dôležitejšiemu: k snom, k fantázii,“ povedal filmár, ktorý sa kvôli vysnívanému projektu dokonca vzdal svojho režisérskeho honoráru – výmenou za podiel z tržieb a práva na „pridruženú výrobu“, teda soundtrack, suveníry a vôbec všetky veci spojené s filmom. Vedenie štúdia 20th Century Fox sa to zdalo ako dobrý obchod, nakoniec sa ale mohol radovať hlavne Lucas.

„Hlúpy – ale čarovne urobený film,“ ako sériu opísal jeden z hlavných hercov pôvodnej trilógie Harrison Ford, bol kasovým trhákom a všetko s ním spojené sa predávalo samo. Lucasovi navyše zostali aj práva na pokračovanie.

Vďaka peniazom, ktoré tak získal, mohol rozvíjať štúdio Industrial Light and Magic, ktoré neskôr pracovalo napríklad na Terminátorovi či Jurskom parku. A navyše sa venoval produkcii, napríklad príbehom Indiana Jonesa, ktoré režíroval Lucasov spolužiak z univerzity Steven Spielberg.

Lucas zastrešoval aj televízne projekty založené na postavách z Hviezdnych vojen či „Indyho“. Po prvom dieli Star Wars (1977) tak trvalo vyše 20 rokov, kým George Lucas zase zasadol na režisérsku stoličku. A nezlákalo ho nič iné, ako dnešné prvé tri diely Star Wars, ktoré na prelome 70. a 80. rokov nebolo aj kvôli náročným efektom možné natočiť.

Úvodný diel ságy, Skrytá hrozba (1999), síce u časti fanúšikov prepadol, Klony útočia (2002) a hlavne Pomsta Sithovcov (2005) už ale dopadli lepšie.

Napriek úspechu ale Lucas prepadol skepse ohľadom budúcnosti kinematografie, aj kvôli rozšíreniu sťahovania. „Veľkofilmy budú prvou obeťou unáhleného vývoja technológií,“ povedal umelec, ktorý trochu paradoxne koncom 90. rokov medzi prvými nahradil tradičný filmový pás digitálnou kamerou.

„Prečo by som nakrúcal ďalšie filmy, keď na mňa každý kričí, aký som hrozný človek,“ poznamenal pred rokmi, keď ťažko hľadal financovanie pre snímku Red Tails o osudoch černošských pilotov počas druhej svetovej vojny.

Harrison Ford ako Indiana Jones.
Harrisona Forda museli v niekoľkých scénach...
+16Boyd Holbrook ako Klaber.

Pár mesiacov po jeho premiére, v októbri 2012, prenechal George Lucas svoju firmu štúdiu Disney a umožnil tak, aby sa k Star Wars dostala nová generácia filmárov. Lucas totiž po premiére Pomsty Sithov považoval ságu uzavretú a hovoril, že „nakrútil jeden príbeh, ktorý sa začal a skončil“.

Disney však ságu doplnil o ďalšie diely – Sila sa prebúdza (2015) a Poslední Jediovia (2017), v decembri 2019 potom nová trilógia vyvrcholila snímkou Vzostup Skywalkera.

Vznik najnovších troch hraných filmov ale už Lucas – podľa jeho životopisca Briana Jaya Jonesa náročný spolupracovník a šéf, ale tiež vizionár. Osobne pracoval na animovanom seriáli Star Wars: Klonové vojny.

Posledný autorský dotyk s hraným filmom mal v roku 2015 so Zázračným čarom, animovanou muzikálovou variáciou na Shakespearov Sen noci svätojánskej, ku ktorej napísal námet.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Star Wars #George Lucas