Zlaté glóbusy ovládol Oppenheimer, k prekvapeniam nedošlo

Galavečer Zlatých glóbusov svojím 81. ročníkom oficiálne odštartoval sezónu filmových ocenení, ktorá vyvrcholí 10. marca odovzdávaním Oscarov. Veľkolepý večer, ktorým divákov sprevádzal komik a herec Jo Koy, so sebou nepriniesol žiadne veľké prekvapenia. Dominovala mu predovšetkým biografická dráma Oppenheimer Christophera Nolana, ktorá si odniesla päť ocenení. Zlatý glóbus sa však ušiel aj iným favoritom - Barbie Grety Gerwigovej, Chudiatku Yorgosa Lanthimosa či poslednému filmu Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka.

08.01.2024 08:15 , aktualizované: 12:28
Oppenheimer Foto:
Cillian Murphy ako J. Robert Oppenheimer a Emily Blunt ako Kitty Oppenheimer vo filme Oppenheimer.
debata

Ďalší úspech pre Anatómiu pádu

Barbenheimer bol zrejme najväčšou filmovou udalosťou uplynulého roka, čo sa napokon odrazilo aj na počte nominácií. Oppenheimer bol nominovaný v ôsmich kategóriách, Barbie v deviatich. Viac ocenení si napokon odniesla snímka o otcovi atómovej bomby – za najlepšiu drámu, najlepšieho režiséra (Christopher Nolan), najlepšieho herca v dráme (Cillian Murphy), najlepšieho herca vo vedľajšej hudbe (Robert Downey Jr.) a najlepšiu hudbu (Ludwig Göransson).

„Už keď som prvýkrát prišiel na scénu Christophera Nolana, vedel som, že je to iné. Podľa úrovne prísnosti, úrovne sústredenia sa, úrovne nasadenia, úplného nedostatku akéhokoľvek sedenia pre hercov (smiech) som mohol povedať, že som v rukách vizionárskeho režiséra a majstra,“ povedal vo svojej reči herec Cillian Murphy.

Herečka Elizabeth Olsen v bielej kreácii...
Herečka Jennifer Lawrence sa objavila v kreácii...
+99Speváčka Dua Lipa v kreácii značky Schiaparelli.

Barbie získala Zlatý glóbus za najlepšiu pôvodnú pieseň What Was I Made For?, ktorú špeciálne pre film zložila Billie Eilish. Snímka Grety Gerwigovej zvíťazila aj v novej kategórii za najlepší filmový a komerčný úspech.

„Chcela by som toto (ocenenie) venovať každej jednej osobe na planéte, ktorá sa obliekla a išla na najlepšie miesto na Zemi, do kina,“ uviedla herečka Margot Robbie, ktorá v snímke stvárnila hlavnú postavu Stereotypnej Barbie. „Ďakujem ti a ďakujem všetkým. Všetkým Barbie a Kenom pred a za kamerou. Bola to najväčšia a najradostnejšia prehliadka remeselnej zručnosti a vášne, akú som kedy videla,“ doplnila ju režisérka Greta Gerwigová.

Ocenenie pre najlepší stand-up špeciál, ktoré je tiež novinkou, si odniesol komik Ricky Gervais. V kategórii najlepšia komédia či muzikál zvíťazila snímka Chudiatko Yorgosa Lanthimosa, režiséra so svojským rukopisom. Emma Stoneová si za úlohu vo filme odniesla Zlatý glóbus za najlepšiu herečku v komédii alebo muzikáli. Najlepším hercom v komédii alebo muzikáli sa stal Paul Giamatti.

Víťazi Zlatého glóbusu 2024

  • najlepšia dráma – Oppenheimer
  • najlepší muzikál alebo komédia – Chudiatko
  • najlepší režisér – Christopher Nolan
  • najlepší scenár – Anatómia pádu
  • najlepší herec v dráme – Cillian Murphy
  • najlepšia herečka v dráme – Lily Gladstoneová
  • najlepšia herečka v muzikáli alebo komédii – Emma Stoneová
  • najlepší herec v muzikáli alebo komédii – Paul Giamatti
  • najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Robert Downey Jr.
  • najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Da’Vine Joy Randolphová
  • najlepšia televízna dráma – Boj o moc
  • najlepší televízny muzikál alebo komédia – Medveď
  • najlepší herec v televíznej dráme – Kieran Culkin
  • najlepšia herečka v televíznej dráme – Sarah Snooková
  • najlepšia herečka v televíznom muzikáli alebo komédii – Ayo Edebiri
  • najlepší herec v televíznom muzikáli alebo komédii – Jeremy Allen White
  • najlepší herec vo vedľajšej úlohe v seriáli – Matthew Macfadyen
  • najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v seriáli – Elizabeth Debicki
  • najlepšia limitovaná séria – Beef
  • najlepší herec v limitovanej sérii – Steven Yeun
  • najlepšia herečka v limitovanej sérii – Ali Wongová
  • najlepšia pôvodná hudba – Oppenheimer
  • najlepší neanglicky hovorený film – Anatómia pádu
  • najlepšia pôvodná skladba – Barbie
  • najlepší animovaný film – Chlapec a volavka
  • najlepší stand-up špeciál – Ricky Gervais: Armageddon
  • najlepší filmový a komerčný úspech – Barbie

Cenu za najlepšiu herečku v dráme získala Lily Gladstoneová za úlohu v snímke Vrahovia mesiaca kvetov Martina Scorseseho. „Toto je pre každé malé rezské (osoba, ktorá prežila celý svoj život alebo väčšinu života v rezervácii pre pôvodných obyvateľov, pozn. red.) dieťa, každé malé mestské dieťa, každé malé domorodé dieťa tam vonku, ktoré má sen a vidí sa reprezentované,“ uviedla herečka vo svojej ďakovnej reči. Da’Vine Joy Randolphová získala ocenenie v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Anatómia pádu, ktorá získala Európsku filmovú cenu aj Zlatú palmu na festivale v Cannes, zvíťazila v kategóriách najlepší neanglicky hovorený film a najlepší scenár. „Keď sa spätne pozriem na to, ako som začala písať tento projekt, boli sme ponorení do pandémie a ja a môj životný partner Arthur Harari sme trávili dni písaním scenára k Anatómii pádu, uviaznutí v našom byte, a napodiv nikto nezomrel,“ spomínala režisérka Justine Trietová.

„Pamätám si, ako sme si hovorili: ’Okej, bavíme sa, ale je to radikálne a temné a nikto tento film neuvidí. Je to príliš dlhé, stále sa rozprávajú, nie je tam žiadna hudba, pár sa háda, samovražda, pes zvracia, ale chcem tento film natočiť.’ Neviem presne, ako veci zišli z cesty, ale som rada, že je to presne to, čo milujem.“

Manželia Tom Kaulitz a Heidi Klum prišli na 81....
Herečka Emily Blunt v kreácii Alexander...
+19Režisér Steven Spielberg a jeho manželka Kate...

Debicki porazila aj Meryl Streepovú

Posledná snímka 82-ročného velikána japonskej animácie Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka, ktorá u nás bude mať premiéru už tento mesiac, sa stala držiteľom Zlatého glóbusu v kategórii najlepší animovaný film. „Toto je prvý Zlatý glóbus, ktorý získal film od štúdia Ghibli, a je to veľmi unikátny pocit,“ uviedol producent Tošio Suzuki, jeden z jeho spoluzakladateľov.

„Od začiatku tohto roka bolo Japonsko zasiahnuté sériou tragických zemetrasení a nehôd… V takejto situácii dúfam, že radostná novinka o víťazstve ocenenia prinesie všetkým úsmev na tvár, keby len na chvíľu.“

V televíznych kategóriách si Zlatý glóbus za najlepšiu drámu odniesol seriál Boj o moc, ktorý získal ocenenie aj za najlepšiu herečku (Sarah Snooková) a najlepšieho herca (Kieran Culkin) v televíznej dráme. Najlepším komediálnym seriálom sa stal Medveď, ktorý, podobne ako Boj o moc, získal ocenenia aj pre najlepšiu herečku (Ayo Edebiri) a najlepšieho herca (Jeremy Allen White) v muzikáli alebo komédii.

Elizabeth Debicki, ktorá v Korune stvárnila princeznú Dianu, získala Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, čím porazila aj Meryl Streepovú. Tá bola nominovaná za svoj výkon v seriáli Iba vraždy v budove. Tragikomédia Beef si odniesla tri ocenenia – za najlepšiu limitovanú sériu a za najlepšieho herca a herečku v limitovanej sérii pre Ali Wongovú a Stevena Yeuna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #Zlatý glóbus