Rok 2024 v znamení filmových pokračovaní. Druhý diel bude mať Duna, ale aj legendárny Gladiátor

Tento rok sme svedkami zaujímavého fenoménu: medzi očakávanými filmami, ktoré budú mať premiéru, sú najmä pokračovania úspešných titulov. Ide pritom o naozaj rôznorodý výber, od akčných cez animované a superhrdinské až po hororové snímky.

11.01.2024 08:00
Duna 2 Foto:
Záber z filmu Duna: Časť druhá.
debata

Azda najviac lákajú pozornosť divákov pokračovania filmov Joker a Duna. Prvý z nich zaznamenal v roku svojej premiéry nečakaný úspech, ktorý vyvrcholil ziskom Zlatého leva na festivale v Benátkach a dvoch Oscarov – za najlepšieho herca pre Joaquina Phoenixa a za najlepšiu pôvodnú hudbu pre Hildur Guðnadóttir.

Joker sa stal šiestym najzárobkovejším filmom roka a jeho pokračovanie s podtitulom Folie à Deux (šialenstvo zdieľané dvoma) bude mať premiéru 4. októbra. Jeho názov odkazuje na Jokerov vzťah s Harley Quinn, ktorú v snímke stvárni populárna speváčka Lady Gaga. Tá sa už dávnejšie osvedčila aj ako herečka, keď si zahrala hlavnú úlohu v snímke Zrodila sa hviezda.

Druhého dielu by sa mala konečne dočkať aj epická fantasy Duna. Jej pokračovanie malo mať premiéru ešte minulý rok, no pre štrajk scenáristov a hercov v Hollywoode ju museli presunúť na 14. marca 2024. Réžie adaptácie kníh Franka Herberta sa opäť ujal Denis Villeneuve, v hlavných úlohách sa vracajú Timothée Chalamet, Zendaya a Rebecca Fergusonová. Obsadenie doplnia aj nováčikovia ako Austin Butler, Florence Pughová, Léa Seydouxová či Christopher Walken.

Fanúšikov remakeu Mad Max: Zbesilá cesta z roku 2015 poteší síce nie priamo pokračovanie, ale prequel. Príbeh sa bude zaoberať minulosťou imperátorky Furiosy, ktorú v prvom filme stvárnila Charlize Theronová. V jej úlohe ju teraz vystrieda vychytená herečka Anya Taylor-Joyová, ktorú v snímke doplní Chris Hemsworth ako Dementus. Premiéra je naplánovaná na 24. mája.

Filmový vesmír MonsterVerse, ktorý odštartoval v roku 2014 snímkou Godzilla, uvedie svoj v poradí piaty film. Godzilla x Kong: Nové impérium vyjde 12. apríla a divákom predstaví nové monštrum, proti ktorému budú musieť Godzilla a King Kong spojiť sily. Predstavuje totiž hrozbu nielen pre existenciu ľudí, ale aj celého sveta.

Mimochodom, len prednedávnom vyšiel film Godzilla Minus One od japonského režiséra Takašiho Jamazakiho, ktorý síce nie je súčasťou MonsterVerse, ale ide o jeden z najlepšie hodnotených filmov roka 2023. Chválu si vyslúžil nielen u kritikov, ale aj u divákov.

Očakávaných pokračovaní sa tento rok dočkajú aj obľúbené superhrdinské filmy Deadpool a Venom – v oboch prípadoch ide o tretí diel. Pri prvej spomínanej snímke majú fanúšikovia Marvelu veľké očakávania – tvorcovia totiž potvrdili, že Hugh Jackman sa vráti v úlohe Wolverina, jednej z najobľúbenejších komiksových postáv vôbec. Jennifer Garnerová sa zasa opäť objaví v úlohe Elektry, ktorú stvárnila v rovnomennom filme z roku 2005 a v snímke Daredevil, ktorý vyšiel ešte o dva roky skôr.

Prvý film o „záporákovi“ Venomovi, ktorý vyšiel v roku 2018, mal negatívne hodnotenia od kritikov, no fanúšikovia si ho užili. Pokračovanie, v ktorom sa Woody Harrelson predstavil ako zloduch Cletus Kasady alias Carnage, malo o čosi lepšiu odozvu a zároveň sa stalo siedmym najzárobkovejším filmom roka 2021. O treťom Venomovi sa zatiaľ veľa nevie, no už je známy dátum premiéry – 8. november. Okrem Toma Hardyho v titulnej úlohe sa v snímke objaví aj Juno Temple a Chiwetel Ejiofor.

Animák V hlave z roku 2015 patrí medzi najobľúbenejšie a najlepšie hodnotené filmy štúdia Pixar. Tento rok, 14. júna, bude mať premiéru druhý diel. Z hlavnej hrdinky Riley je už tínedžerka, a to znamená, že jej pribudne nová emócia – úzkosť. Pokračovania sa dočkala aj séria Ja, zloduch, ktorej štvrtý film vyjde 3. júla. Detaily o príbehu zatiaľ nie sú zverejnené.

Obľúbená hororová séria Tiché miesto Johna Krasinského, v ktorom účinkoval po boku svojej manželky Emily Bluntovej, takisto ohlásilo nový diel. Film s podtitulom Deň prvý bude tentoraz režírovať Michael Sarnoski, ktorý v roku 2021 debutoval so zaujímavou snímkou Prasa v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom. Tiché miesto: Deň prvý bude mať premiéru 28. júna a účinkovať v ňom budú Lupita Nyong'o, Joseph Quinn, Alex Wolff, Djimon Hounsou a Denis O'Hare.

Veľké prekvapenie predstavuje pokračovanie epickej historickej drámy Ridleyho Scotta Gladiátor z roku 2000, ktoré bude mať premiéru 22. novembra. Hlavným hrdinom je synovec Commoda Lucius Verus, ktorého v prvom filme zachránil Maximus. Stvárni ho Paul Mescal, okrem neho sa v snímke objavia aj Denzel Washington, Connie Nielsenová, Derek Jacobi či Pedro Pascal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino