Ministerka Šimkovičová: Niekto mal zvrátenú chuť obrať slovenskú kultúru o 300-tisíc eur

Od svojho nástupu do funkcie avizovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová množstvo zmien, ktoré vo svete kultúry silno zarezonovali. V rozhovore sme sa jej pýtali na financovanie RTVS, zmeny v umeleckých fondoch, kvóty na slovenskú hudbu či jej víziu ďalšieho fungovania Matice slovenskej. Ministerka sa vyjadrila aj k obrazu Andreja Dúbravského, ktorý jej v priestoroch Slovenského rozhlasu prekážal. Na otázky nám odpovedala prostredníctvom mailu.

12.01.2024 06:00
debata (132)
Robert Fico uviedol do úradu ministerku kultúry SR Martinu Šimkovičovú
Video
Zdroj: TV Pravda

V akom stave sa nachádzal rezort kultúry po vašom nástupe? Našli ste nejaké nedostatky? A, naopak, zaviedli vaše predchodkyne (za posledné obdobie, t. j. Natália Milanová a Silvia Hroncová) nejaké zmeny, ktoré ste ocenili?

Stav rezortu kultúry nie je dobrý. Je tu množstvo problémov, ktoré roky nikto neriešil a za posledné obdobie sa celkový marazmus len prehĺbil. Niekedy mám až pocit, že doslova otvárame Pandorine skrinky. V nich nachádzame zmluvy na podporu LGBT agendy, dotácie prerozdelené medzi progresívne mimovládky a množstvo ďalších nášľapných mín, o ktorých budeme verejnosť postupne informovať.

Nariadila som niekoľko interných auditov a tie ukážu, ako sa tu hospodárilo. Čo mám chváliť na práci pani Milanovej? Skúste sa spýtať bežných zamestnancov a umelcov, ako ju vnímali, či slovenskú kultúru niekam posunula.

Alebo naozaj stačí, že si osvojíte LGBT agendu, pošlete 12-tisíc eur na Dúhový PRIDE, a ste z pohľadu liberálnych médií kultúrnou osobnosťou roka, ak nie aj najlepšou ministerkou kultúry v histórii? Tak, ako je dnes vnímaná pani Hroncová. A ja sa pýtam, naozaj sa tým dajú považovať všetky problémy v slovenskej kultúre za vyriešené?

Ak stačí všetku prácu prekryť LGBT agendou a podporou tejto jednej jedinej skupiny, tak skutočne o tento typ popularity nemám záujem. Chcem, aby za mnou boli reálne výsledky pre slovenskú kultúru. Tak, aby sme slovenskej kultúre vrátili honor, ktorý si zaslúži, a boli sme na ňu právom hrdí.

Plánujete sa venovať obnove pamiatok. Ako by ste vo všeobecnosti zhodnotili ich stav a príčiny, ktoré k nemu viedli? Ktoré pamiatky sú pre vás momentálne prioritou?

Tu nadviažem na to, čo som už povedala. Tie priority mojich predchodkýň boli očividne niekde inde. Z ich pohľadu v populárnejších témach. Keď sa na to pozrieme úplne pragmaticky, tak skutočne je lepšie investovať peniaze do rôznych dúhových pochodov, queer festivalov alebo na údajný boj proti dezinformáciám, než investovať tieto peniaze do pamiatok?

Čo taká historická budova Slovenského národného divadla v centre mesta? Tam sa to predchádzajúcim vedeniam „podarilo dotiahnuť“ až do havarijného stavu a jej trvalého zatvorenia. A takýchto príkladov by som vám mohla dať desiatky.

Na snímke zľava minister informatizácie a... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Trenčín, vláda schôdza, rokovanie výjazdové TK Na snímke zľava minister informatizácie a regionálneho rozvoja SR Richard Raši (Hlas-SD), ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) hovoria k novinárom počas tlačovej konferencie po skončení výjazdového rokovania vlády SR, 12. decembra 2023 v Trenčíne.

Avizovali ste, že dôjde k zmenám vo financovaní RTVS, zvažovali ste jej rozdelenie na televíziu a rádio, čo by malo zvýšiť pluralitu názorov. Viete už konkrétnejšie povedať, ako budú zmeny vyzerať, alebo o tom ešte prebiehajú diskusie? Našli ste už riešenie dofinancovani­a RTVS?

Definitívne rozhodnutie sme zatiaľ neprijali. Ak sa však na situáciu v RTVS pozrieme objektívne, atribúty verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti a transparentnosti, ktoré boli deklarované v dôvodovej správe k návrhu zákona z roku 2010 o zlúčení, sa nenaplnili. Rovnako sa nepodarilo dosiahnuť avizovanú lepšiu efektivitu využívania zverených verejných financií.

V rámci RTVS naďalej pôsobia riadiace štruktúry tak pre rozhlas, ako aj pre televíziu, len pod inými názvami. Na druhej strane sa úplne vytratila bývalá osobitá identita týchto verejnoprávnych médií. To sú fakty. Zvažujeme teda „za“ a „proti“ a určite v dohľadnej dobe budeme verejnosť informovať o výsledku.

Zvažujete ešte iné kroky, ktoré by viedli k posilneniu plurality názorov v RTVS, alebo je jej rozdelenie dostatočnou garanciou?

To, samozrejme, ukáže čas. Nech už bude naše rozhodnutie akékoľvek, určite je potrebné, aby si tak rozhlas, ako aj televízia plnili svoju verejnoprávnu funkciu. Čo mne osobne prekáža, je, že z ich vysielania sa takmer úplne vytratil kritický, širokospektrálny pohľad na javy a udalosti v spoločnosti. Bulvárne spracované témy vrátane osobných útokov nemajú vo verejnoprávnych médiách čo robiť. Za tým si stojím.

šimkovičová Čítajte viac Ministerka Šimkovičová: V RTVS je potrebné garantovať väčšiu pluralitu názorov

Z plánu legislatívnych úloh na rok 2024 vyplýva, že chcete zlúčením verejnoprávnych fondov vytvoriť Fond na podporu kultúry a zároveň zrušiť Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Aký je dôvod týchto zmien? Zástupcovia menšín žiadajú, aby k zrušeniu ich fondu nedošlo, spustili aj petíciu – rokovali ste o tom s nimi?

Ako som už niekoľkokrát verejne povedala, definitívne riešenie vzíde až z verejnej odbornej diskusie so zástupcami dotknutých skupín. Je to ale určite jedna z možných alternatív, ako zefektívniť prácu verejnoprávnych fondov na podporu kultúry. Zvážime však všetky možnosti.

Bude novovytvorený Fond na podporu kultúry poskytovať podporu menšinám v takej miere, ako to robil Fond na podporu kultúry národnostných menšín?

Nechcem predbiehať a ani sa vyjadrovať k tejto téme v zmysle, že sme už prijali rozhodnutie. Môžem vás však ubezpečiť, že podpora kultúry národnostných menšín zostane zachovaná a ak k zmenám dôjde, tak v tom zmysle, že sa činnosť fondu/fondov zefektívni.

Avizovali ste, že kvóty na slovenskú hudbu v rádiách sú efektívne a že v budúcnosti by mohli dostať podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Čo by to znamenalo v praxi? Týkalo by sa to napríklad kvót na slovenské filmy vo vysielaní televízií, slovenských diel v galériách či slovenských kníh v kníhkupectvách?

Nie. Kvóty zostanú ako podporný nástroj pre hudobnú tvorbu. Preto chcem rozhodne hneď v úvode svojho pôsobenia stopnúť akékoľvek špekulácie o tom, že budeme niekde nasilu tlačiť slovenské filmy alebo, ako vy hovoríte, knihy do kníhkupectiev. Bude sa to týkať výlučne audia.

Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre podporu celého okruhu umeleckej tvorby

Nedávno ste kritizovali obraz umelca Andreja Dúbravského, ktorý bol vystavený v priestoroch Slovenského rozhlasu. Čo konkrétne vám prekážalo na diele tohto uznávaného slovenského maliara? Malo by mať Ministerstvo kultúry SR kompetencie určovať, aké diela môžu byť vystavené v priestoroch verejnoprávneho média? Avizovali ste prípravu legislatívy, ktorá by umožnila riešiť podobné záležitosti – ako by mala vyzerať?

Ja sa spýtam inak. Predstavte si, že vaše maloleté dieťa ide do verejnoprávneho Slovenského rozhlasu napríklad na exkurziu a tam vidí obraz, kde jeden nahý ujo chytá druhého nahého uja za genitálie. A teraz čo? Vy dieťaťu začnete vysvetľovať, že veď to je umenie? Alebo mu poviete, že je to normálne? Poviete svojmu 6– či 7-ročnému dieťaťu, že je to bežný spôsob intimity medzi dospelými? Alebo nebodaj v celej spoločnosti?

Prepáčte, z môjho pohľadu je to zvrátené a nebojím sa to povedať. Neviem, prečo chceme silou-mocou vytvárať obraz v spoločnosti, že toto je to „normálne“, a to, čo tu bolo odnepamäti, je zrazu potrebné obhajovať. Načo sa teda chválime, že Európska únia zadefinovala nové piktogramy pre televízne programy, aby sa k detskému publiku nedostali nevhodné filmy a relácie? Či keď je to na obraze, je to umenie, a keď sú takéto scény vo filmoch, je to iné? No z môjho pohľadu nie. A myslím, že tým som vám odpovedala.

Zrušili ste grantovú výzvu zameranú na mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám, financie ste presunuli na opravu strechy Slovenskej filharmónie. Prečo ste sa rozhodli zrušiť výzvu a plánujete ju nejako nahradiť, resp. venovať sa boju proti dezinformáciám a vzdelávaniu v rámci mediálnej gramotnosti?

K tejto téme som sa už opakovane vyjadrila. Za rozhodnutím zrušiť prerozdelenie 300-tisíc eur na údajný boj proti dezinformáciám a presunutie týchto peňazí na opravu strechy Slovenskej filharmónie si plne stojím. Tieto peniaze si totiž chceli „transparentne“ rozdeliť progresívne mimovládky prepojené úplne očividne na opozičných politikov. Úplne bez hanby. Nebudem teraz zachádzať do detailov, koniec koncov, vnútorný audit stále prebieha, no dotačná chobotnica mala veľmi progresívne chápadlá.

Niekto mal priam zvrátenú chuť obrať slovenskú kultúru o 300-tisíc eur. Ak som podľa nich konšpirátorka a dovolia si tvrdiť, že oni sú tí, ktorých názor je ten jediný správny, rada ňou budem. Koniec koncov pre pánov, ktorých sa „kauza“ dotácií konkrétne týka, je to typické. Útočenie a urážanie namiesto faktov.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte viac Ministerstvo kultúry nebude pokračovať v boji s dezinformáciami, radšej nech sa opraví strecha Reduty

Po tom, čo sa k vám dostala informácia o problematických pomeroch v Národnom divadle Košice, ste sa rozhodli nariadiť kontrolu. Už k nej došlo a ak áno, aké sú jej výsledky?

V tejto veci som nariadila audit, pretože podnetov na konanie riaditeľa Národného divadla v Košiciach prišlo viacero. Nebudem predbiehať, počkám si na výsledky. Ak bol porušený zákon, budem určite konať.

Plánujete zaviesť nejaké zmeny v Slovenskom národnom divadle alebo ste s fungovaním tejto inštitúcie spokojná?

Nechcite odo mňa, aby som akékoľvek personálne zmeny komunikovala najskôr cez médiá. Nepovažujem to za slušné. Už som sa pred časom vyjadrila, že ten, kto si robí svoju prácu dobre, sa určite nemusí o svoje miesto báť. A to platí aj v prípade Slovenského národného divadla.

Matica slovenská by sa podľa vás mala vrátiť k svojmu pôvodnému poslaniu. Aká bola jej činnosť doteraz a ako by sa mala zmeniť? Čomu by sa mala Matica venovať viac?

Naším cieľom je pripraviť pre Maticu slovenskú podmienky tak, aby mohla ešte lepšie a naplno využívať svoj potenciál. Tak, aby jej hlavnými aktivitami opäť bola odborná činnosť v oblasti vedy a výskumu. Napriek sťaženým podmienkam, ktoré mala Matica slovenská za posledné roky pod liberálnym vedením ministerstva, stále plnila svoje poslanie.

Ja chcem svojou prácou dopomôcť k tomu, aby mohla Matica svoju odbornú činnosť v oblasti slovenskej literatúry, knihovníctva, etnológie, histórie, lingvistiky, pedagogiky, sociológie, politológie, práva aj ekonomiky vykonávať ešte lepšie ako doteraz. Pred samotnou novelou zákona však určite plánujeme pripraviť niekoľko okrúhlych stolov, kde budeme s relevantnými zástupcami diskutovať na tému jej reformy.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #rozhovor #MK SR #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová