Na návšteve u žandára zo Saint-Tropez. V múzeu tu majú aj Bardotku a Romy Schneider

Ak ste milovníkmi filmov s Louisom de Funesom a budete v lete prechádzať po Azúrovom pobreží, zastavte sa v Múzeu žandárstva a kinematografie v Saint-Tropez.

22.07.2023 06:00
žandár zo Saint-Tropez Foto: ,
Najslávnejšia filmová postavička zo Saint-Tropez - žandár.
debata

Už od 50. rokov minulého storočia očarúva umelcov aj intelektuálov pôvabný juhofrancúzsky prístav Saint-Tropez. Filmárov nadchla dobre chránená pobrežná cesta číslo 7 z Cannes do Mentonu, prírodná krajina, výnimočný slnečný svit aj autenticita pôvodnej rybárskej dediny.

Prvý slávny film, od ktorého možno datovať začiatky kinematografie v Saint-Tropez, bol A Boh stvoril ženu s Brigitte Bardotovou z roku 1956 od režiséra Rogera Vadima. V roku 1969 tu s Jacquesom Derayom nakrúcala Bazén aj krásna Romy Schneiderová (šatne oboch herečiek uvidíte v múzeu). Kinematografia je tu stále živá, lebo na polostrove v departmente Var sa filmy točia každý rok.

Šatňa Brigitte Bardot v Múzeu kinematografie v... Foto: Pravda, Katarína Sedláková
Brigitte Bardot, Saint Tropez, film Šatňa Brigitte Bardot v Múzeu kinematografie v Saint-Tropez s plagátom k filmu A boh stvoril ženu, ktorý tu nakrútila.

Aj tak zrejme najviac Saint-Tropez preslávilo šesť filmov o žandároch. Všetky si ich možno pripomenúť v budove miestnej Gendarmerie Nationale, čiže v dnešnom Múzeu žandárstva a kinematografie. Budovu, ktorá bola v rokoch 1879 až 2003 sídlom brigády zo Saint-Tropez, žiadny návštevník mesta nemôže minúť. V múzeu, ktoré otvorili v júni 2016, sa turista dozvie o histórii miestnych žandárov, môže obdivovať ich uniformy, ktoré v skutočnosti boli tmavé – ako vidno na porovnávacej fotografii skutočných a filmových žandárov, no najzaujímavejšie je pripomenúť si filmy.

Z budovy Gendarmerie je dnes Múzeum...
V Múzeu kinematografie v Saint-Tropez nechýbajú...
+6Z budovy Gendarmerie v Saint Tropez je dnes...

Už v roku 1964 sa Louis de Funes stal strážmajstrom Ludovicom Cruchotom v prvom filme Žandár zo Saint-Tropez, ktorý prilákal do kín takmer osem miliónov divákov. Potom v roku 1965 Cruchot odletel do New Yorku, v roku 1968 sa oženil s Josephou. V roku 1970 odišiel žandár do výslužby, o deväť rokov neskôr sa bil s mimozemšťanmi (najbližšie ich vysiela stanica Dajto v nedeľu 23.7. o 20.30) a v roku 1982 vítal krásne žandárky (Dajto v nedeľu 30.7. o 20.30).

V múzeu tiež pripomenú, že v roku 1982 napísal scenárista Richard Balducci siedmy scenár žandárskej ságy nazvaný Žandár a cisár, ten už však pre úmrtie Funesa 27. januára 1983 nikdy nenakrútili. Scenár si však v múzeu možno pozrieť, rovnako ako dokument, kde na nakrúcanie spomína režisér Jean Girault aj jednotliví predstavitelia – Michel Galabru či predstaviteľka veselej matky predstavenej France Rumilly a ďalší. Kto dostane chuť pozrieť si ďalšie filmy s Funesom, nech v piatok 21. júla zapne ČT2 – o 9.25 ráno tu vysielajú Velký flám a v utorok 25.7. je na ČT2 o 20.00 na programe komédia Křidýlko nebo stehýnko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Louis de Funès #Brigitte Bardot #Romy Schneider #Saint-Tropez #Múzeum žandárstva a kinematografie v Saint-Tropez #žandár