Dobrodružná jazda Zuzany Kronerovej: V jedinečnom predstavení text hry vopred nepoznala. Pred divákmi vytiahla králiky

Nestáva sa často, aby boli diváci natoľko ponorení do divadelnej hry, že sa rozdiel medzi skutočnosťou a fikciou úplne stiera. Experimentálna hra iránskeho autora White Rabbit/Red Rabbit (Biely králik/Červený králik) je tajomstvom nielen pre divákov, ktorí vopred nepoznajú ani jej tému, ale aj pre účinkujúcu herečku či herca, ktorí text dostanú až priamo na javisku v zapečatenej obálke. Nik nevie, čo ho počas večera čaká. Všetci sa však s odvahou pustia do veľkého dobrodružstva.

16.03.2024 06:00
Zuzana Kronerova White Rabbit Red Rabbit Foto:
Zuzana Kronerová v predstavení White Rabbit Red Rabbit (Biely králik/Červený králik) predviedla svoje herecké majstrovstvo v bezprostrednom kontakte s divýákmi. Spolu s autorom hry Nassimom Soleimanpourom divákov doslova opantala.
debata
Vidieť „králikov“ Nassima Soleimanpoura je zážitok, na ktorý sa nezabúda

Strhujúce divadlo

Divadlo P. O. Hviezdoslava uviedlo výnimočnú hru vynikajúceho iránskeho autora Nassima Soleimanpoura so skvelou herečkou Zuzanou Kronerovou. V tomto veľmi špecifickom predstavení, ktoré búra zaužívané pravidlá, s minimálnymi rekvizitami na minimalistickej scéne ožíva všetka mágia divadla, nepredvídateľné situácie sa menia na strhujúce dobrodružstvo, ktoré divákov doslova opantá. Autor sa priateľsky a zároveň znepokojivo prihovára divákom a miestami aj samotnej herečke, keď nám pred očami kreslí príbeh o experimente s bielym a červeným králikom, o slobode a neslobode, poslušnosti a slobodnej vôli, odvahe byť sám sebou či byť na správnom mieste. Od smiešnych banalít skáče k hlbokej metafore, od logiky k absurdite v dynamickom tempe a o chvíľu už má diváka na svojej strane, celkom si ho omotá okolo prsta – a sám proti tomu protestuje.

Herečka Zuzana Kronerová text hry vopred... Foto: Peter Zsapka
White Rabbit DPOH Red Rabbit obalka Herečka Zuzana Kronerová text hry vopred nepoznala, odovzdala jej ho riaditeľka Divadla P. O. Hviezdoslava Valeria Schulczová v zapečatenej obálke priamo na javisku pred divákmi. Taká je podmienka autora Nassima Soleimanpoura pre uvedenie predstavenia White Rabbit Red Rabbit (Biely králik/Červený králik) kdekoľvek na svete.

Hra sa stáva vlastne experimentom o experimente, Nassim Soleimanpour sa hrá s našou mysľou a predstavivosťou a pritom ako kúzelník s králikmi odhalí, ako minulosť vytvára našu budúcnosť. Napokon, aj v našej krajine s tým máme svoje skúsenosti. Napriek všetkému White Rabbit/Red Rabbit nie je politická hra, hoci vŕta do fungovania vzťahu jednotlivca a spoločnosti.

Nassim Soleimanpour sa tvári ako vtipný a nepredvídateľný autor, no presne vie, o čom hovorí. Pochádza z Iránu a vo svojej krajine bol tri roky „uväznený“ bez pasu, pretože odmietol nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Momentálne už žije v Berlíne, no v čase, keď túto hru písal (2010), bolo preňho písanie jedinou možnosťou, ako aspoň obrazne vycestovať za hranice – a to sa mu aj podarilo. Hru už preložili do viac ako tridsiatich jazykov a uvádzali v päťdesiatich krajinách sveta. Prostredníctvom slov sa mohol stretnúť s ľuďmi v rôznych kútoch sveta, prihovárať sa im a nechať si na každom predstavení od Británie až po Mexiko vyhradené sedadlo v prvom rade, aby bol všade osobne prítomný.

Na minimalistickej scéne sa v rukách autora a... Foto: Peter Zsapka
Zuzana Kronerova v hre White Rabbit Red Rabbit Na minimalistickej scéne sa v rukách autora a herečky Zuzany Kronerovej rozvinie dobrodružný príbeh, v ktorom sa stierajú hranice medzi autorom, hercom a divákom. Niektorí diváci v predstavení dobrovoľne účinkujú.

White Rabbit/Red Rabbit je teda rozhovorom medzi autorom, divákmi a hercom či herečkou, ktorí text interpretujú. Povedať „čítajú“ by nebolo celkom pravdivé, pretože tento zážitok prináša všetkým oveľa viac, ako sledovanie dramatizovaného čítania. Herec či herečka objavujú text zároveň s divákmi, k tomu autor ústami interpreta žiada od divákov spoluprácu, priamo ich oslovuje, kladie rôzne otázky. To všetko búra hranice medzi divákom, hercom a autorom. Hra skutočne vyniká originálnou dramatickou formou.

White Rabbit/Red Rabbit mal premiéru v roku 2011 a doteraz mal vo svete okolo dvetisíc repríz. V úlohe herca či herečky bez prípravy sa predstavila Whoopi Goldbergová, Nathan Lane (Vtáčia klietka – nominácia na Zlatý glóbus, Hon na myš, Leví kráľ, Myšiak Stuart Little), F. Murray Abraham (držiteľ Oscara za rolu Antonia Salieriho vo Formanovom filme Amadeus) a ďalšie herecké hviezdy. Od čias covidu sa k pravidlám uvedenia tejto hry pridružil aj dátum – uvádza sa naraz v rôznych krajinách vždy 13. marca, pretože v tento deň „dvaja králici“ otvorili brány zatvorených divadiel na rôznych miestach.

Pravidlá, ktoré určil autor, nedovoľujú, aby bol hercom v tejto hre niekto, kto ju už pozná, videl ju alebo sa už oboznámil s jej textom. To znamená, že každý herec či herečka v nej môžu účinkovať iba raz, všetky reprízy musia byť v inom obsadení. Aj Zuzana Kronerová hrala White Rabbit/Red Rabbit iba jediný raz a nikdy viac si to nezopakuje, v súlade s pravidlami text vopred nepoznala. Čo ju presvedčilo, aby sa dala na takýto „riskantný podnik“? „Presvedčilo ma to, že ak budem súhlasiť, môžem tým pomôcť iránskemu dramatikovi Nassimovi Soleimanpourovi. Hlavný dôvod, prečo povedať áno, bol teda charitatívny. Okrem toho je v tom aj kus adrenalínu, keď vopred nepoznáte text. Technickej stránky som sa nebála, v rozhlase sa mi už niekoľkokrát stalo, že som musela čítať "z listu“, bez prípravy a vyšlo to dobre. Netušila som, čo ma čaká, ale tešila som sa na dobrodružstvo. Samozrejme, s istou dávkou motivujúcej trémy – ako pred športovým výkonom," hovorí Zuzana Kronerová.

Výnimočnú hru vynikajúceho iránskeho autora... Foto: Peter Zsapka
DPOH White Rabbit Red Rabbit Výnimočnú hru vynikajúceho iránskeho autora Nassima Soleimanpoura White Rabbit/Red Rabbit uviedlo Divadlo P. O. Hviezdoslava so skvelou herečkou Zuzanou Kronerovou.

Dobrodružná jazda

Nassim Soleimanpour svojím originálnym jazykom servíruje mnoho priam existenciálnych otázok s takou ľahkosťou, že divák pritom môže mať pocit, akoby iba sedel na predstavení niekde v cirkuse. V skutočnosti – ani nevie ako – autor a herečka vytiahnu divákov pred publikum, ale aj ostatní diváci sedia priamo na javisku, takže sa vlastne všetci stávajú súčasťou jednej veľmi dobrodružnej hry plnej smiechu, ľudskej spoluúčasti, ale miestami i ťaživého napätia.

Obyčajné ľudské slová naozaj vedia stavať mosty medzi rôznymi kultúrami a dokážu preniknúť hlboko do ľudskej mysle aj srdca. Dôkazom je reakcia niekoľkých diváčok, ktoré sa nechceli podrobiť pravidlám, čo nastolil autor, a odmietali prijať záver predstavenia. Natoľko sa do hry vcítili, že pre ne bolo nemožné len tak „ľahostajne odísť“.

Vidieť „králikov“ Nassima Soleimanpoura je skrátka zážitok, na ktorý sa nezabúda. „Bolo to veľmi interaktívne predstavenie a diváci boli veľmi nápomocní a láskaví, keď mi odpustili aj nejaké drobné chybičky. Som presvedčená, že pochopili autorove metafory a že sa pritom zabavili, potešili, aj zamysleli – tak ako ja. Bola to dobrodružná jazda!“ dodáva Zuzana Kronerová. Na Slovensko Bieleho a Červeného králika priniesol Pavol Kelley, producent festivalu Kremnické gagy, a divadelný režisér Juraj Bielik, ktorý hru preložil. Najbližšie hru White Rabbit/Red Rabbit uvedú v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #DPOH