Eva Porubanová: Od Francúzov sa dá veľa naučiť

Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava (FIFFBA) vznikol s myšlienkou priniesť na Slovensko filmovú kultúru kedysi neznámych krajín. O programe 12. ročníka podujatia, ktoré sa začína zajtra, bližšie porozprávala programová riaditeľka festivalu Eva Porubanová.

07.04.2010 14:00
Eva Porubanová
Eva Porubanová
debata

Kto otvorí tohtoročný festival?
Otvoríme ho najnovším filmovým hitom s Vanessou Paradis a Romainom Durisom Lámač vzťahov, čo je divácky vďačná romantická komédia. Otvárací ceremoniál odmoderuje Petra Polnišová.

Na akých hostí sa môžu návštevníci tešiť?
Herec Reda Kateb príde na záver festivalu uviesť francúzsky film roka Prorok, ktorý získal Veľkú cenu poroty v Cannes. Joffrey Verbruggen zase uvedie belgický film Regata, v ktorom hrá hlavnú úlohu. Prídu tiež traja dokumentaristi – Andrei Dascalescu z Rumunska, alžírsky režisér Malek Bensmail a scenáristka a režisérka filmu Život na ranči Sophie Letourneur. A pricestuje aj animátorské duo Albert Pereira-Lazaro a Emmanuel Klotz s predpremiérovým animovaným filmom Frajeri.

Budú snímky na festivale čisto francúzske, alebo ich výber bude bohatší aj o kúsky z kinametografie iných krajín?
Rada vnímam náš festival ako medzinárodný. Frankofónia je organizácia, ktorá združuje také odlišné krajiny ako Švajčiarsko či Vietnam. Odkiaľ film pochádza a akým jazykom herci hovoria však nakoniec nie je až také dôležité. Kľúčom je kvalita. A tú filmy v našom programe ponúkajú.

Čo je zaujímavé na debutoch mladých tvorcov, ktoré predstaví sekcia Nové svety?
V debute chce filmár zaujať, upozorniť na seba, experimentovať, objavovať nové veci. Práve na toto sme prihliadali pri výbere filmov. Hľadali sme tvorcov s originálnym rukopisom a zaujímavými témami. Do sekcie sa nám podarilo získať Cestu na druhú stranu, ktorá je posledným filmom Guillauma Depardieua. Upozornila by som na debut Fréderica Chignaca Časy hodovania sa skončili. A nemôžem nespomenúť absolútny talent, 29-ročnú Léau Fehner, ktorá zrežírovala vlastný scenár do jedného z najsilnejších filmov súčasnej francúzskej kinematografie. Volá sa Kde jeden končí, druhí pokračujú.

Novinkou je sekcia Všetko, čo mám rád. V zozname snímok je viacero slovenských dokumentov.
Slovenský film bol od začiatku súčasťou FIFFBA, vždy sme sa snažili do programu zaradiť aspoň jeden. Je dôležité prezentovať kvalitnú domácu kinematografiu. Dúfame, že výberom potešíme aj zahraničných hostí a tým predstavíme slovenský film mimo našej krajiny. Myslím si, že sa v tomto môžeme od Francúzov a mnohých frankofónnych krajín veľa učiť.

Aké akcie budú počas festivalových dní prebiehať?
V Nu Spirite vystúpi na záver festivalu japonská džezová kapela Soil & Pimp Sessions, v klube BeAbout bude brazílska párty. Po projekciách pripravujeme diskusie. Najviac sme sa však sústredili na kvalitný filmový program.

debata chyba