Odvolaná Brathová: S riaditeľom som nikdy nemala otvorený konflikt

Je najvýznamnejšou kurátorkou ilustrácií na Slovensku. Do 1. apríla bola 15 rokov hlavou prestížneho Bienále ilustrácií Bratislava. Dôvody svojho odvolania sa od riaditeľa Bibiany Petra Tvrdoňa nedozvedela. Hovorí, že vietor fúka asi odinakiaľ. "Myslím, že bol k tomu do istej miery dotlačený," odkryla v rozhovore.

14.04.2010 08:00
Barbara Brathová Foto:
Barbara Brathová
debata

Riaditeľ Bibiany Tvrdoň nechce prezradiť dôvody, pre ktoré vás odvolal. Ale tvrdí, že ich povedal vám. Aké teda sú?
Výpoveď mi riaditeľ Tvrdoň dával pred svedkami. Chcela som vedieť dôvody. Povedal mi, že mi ich môže povedať medzi štyrmi očami. To som odmietla. Keď už mi dal výpoveď pred svedkami, tak nech mi aj povie dôvody pred ľuďmi. Povedal, že nie je povinný povedať mi dôvody. Potom to zaobalil do vety, že stratil voči mne dôveru. Na papieri nijaký dôvod nemám. Mám len odvolanie z funkcie a z toho automaticky plynúcu výpoveď, keďže som odmietla náhradné miesto.

V čom ste sa nepohodli s riaditeľom? Mali ste osobné alebo profesionálne konflikty?
S pánom Tvrdoňom som mala celkom slušný a korektný vzťah. Veľmi dlho neprišlo k žiadnemu otvorenému konfliktu. Myslím si, že vietor fúka odinakiaľ. A že bol k tomu do istej miery dotlačený. Neviem, čo sa za tým skrýva, ale ja som s ním nikdy otvorený konflikt nemala.

Odchádzate z Bibiany definitívne?
Tým, že som neprijala náhradné miesto, plynie mi od 1. apríla výpovedná lehota. Neprijala som ho preto, že mi dali novú zmluvu, čo je nezmysel, keďže pôvodnú zmluvu mám od roku 1994. V novej zmluve boli špecifikované tri mesiace skúšobnej lehoty, čo je nemysliteľné vzhľadom na to, že v Bibiane robím takmer 16 rokov a v rámci takejto lehoty sa dá kedykoľvek prepustiť zo zamestnania bez udania dôvodu. Čiže som nadobudla dojem, že by to urobili hneď na druhý deň. Okrem toho mi dali náplň práce, ktorá do veľkej miery nekorešpondovala s mojou profesiou. Boli v nej veci, na ktoré ani nemám kvalifikáciu, ani nesúvisia s mojím vzdelaním.

Prečo prišlo odvolanie po a nie pred Bolognou?
Môžem sa len domnievať, že ma nechali urobiť Bolognu aj Bienále ilustrácii. Následne na to mi hneď dali výpoveď, lebo asi bolo výhodné, aby som to spravila. Vidím v tom skôr to, že výpoveď bola pripravovaná dopredu, pretože som ju dostala hneď na druhý deň o deviatej ráno, keď som sa vrátila z Bologne.

debata chyba