Oslobodenie Slovenska otvára dejiny

Dobové fotografie a tlačoviny, texty, filmové zábery, artefakty či skice vytvárajú pestrú mozaiku výstavy Oslobodenie Slovenska. Otvorili ju začiatkom apríla v hlavnej budove Slovenského národného múzea v Bratislave. Pozýva na cestu obdobím od udalostí, ktoré predchádzali oslobodzovaniu Slovenska až po Slovenské národné povstanie.

26.04.2010 11:48
Výstava Oslobodenie Slovenska približuje... Foto:
Výstava Oslobodenie Slovenska približuje vojnové roky 1939 až 1945.
debata

„Výstava ponúka informácie o účasti armády Slovenskej republiky v rokoch 1939 až 1945 na vojnovom dianí po boku vojsk nacistického Nemecka. Informuje o účasti Slovákov a občanov Slovenska iných národností v boji národov a štátov protifašistickej koalície za porážku nacistického Nemecka a jeho spojencov v radoch československých vojenských jednotiek zorganizovaných v zahraničí a v povstaleckých ozbrojených silách,“ priblížil výstavu jej autor Jozef Bystrický.

Návštevníci sa tu dozvedia i to, ako vojna zasiahla Slovensko už pred začiatkom SNP, keď americké letectvo 16. júna 1944 začalo bombardovať vybrané ciele v Bratislave a iných slovenských mestách.

Atmosféru vojnového obdobia priblížia fotografie, skice či plagáty
„Výstava je výnimočná množstvom dobových fotografií, ktorých je takmer štyristo, alebo filmovými zábermi z oslobodenej Banskej Bystrice či Zvolena, ktoré boli doteraz na Slovensku neznáme,“ povedal Bystrický.

Expozícia prináša kópiu bojovej zástavy 1. gardovej armády, ktorej vojská už v septembri 1944 oslobodili prvé obce na slovenskom území, či saká maršalov Sovietskeho zväzu Ivana Koneva a Rodiona Malinovského, ktoré zapožičalo Centrálne múzeum Veľkej vlasteneckej vojny v Moskve.

Veľké mapy s textami sprevádzajú strategickými útočnými operáciami, ktoré sa konali počas oslobodzovania. Vo vitrínach medzi mapami nestojí len ošatenie vojakov, ale aj ich zbrane, ktoré sú zo zbierok Vojenského historického múzea v Piešťanoch.

Atmosféru zdôrazňujú rôzne náborové plagáty a výzvy umiestnené po stenách. „Hodina účtovania s nemeckými a maďarskými votrelcami odbíja. Blíži sa chvíľa úplného oslobodenia Slovenska,“ hlása jeden z nich. Ďalší oslovuje zdravých občanov nad osemnásť rokov, aby šli darovať krv Červenej a Československej armáde s ubezpečením, že krv sa odoberá bezbolestne. Výmenou za každý štvrť liter dostane darca balíček s cukrom, maslom alebo masťou, mäsom a krúpami. Z každého po 300 gramov.

Súčasťou prehliadky sú aj skice. Nakreslil ich príslušník Červenej armády a priamy účastník týchto bojov, ruský maliar Vladislav Pravdin-Rychlov na jar 1945 počas bojov v Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre.

Výstavu dopĺňajú aj dokumentárne filmy
V miestnosti vedľa výstavy je pripravená malá kinosála, kde sa premieta ruský dokumentárny film Oslobodenie Československa v pôvodnom znení z roku 1946. Expozíciu sprevádzajú aj krátke zostrihy dokumentárnych filmov ako Pomoc prichádza alebo Dukla brána slobody – v kombinácii s fotografiami, ktoré sa neumiestnili na výstavných paneloch.

„Podnetom na vytvorenie výstavy bolo blížiace sa 65. výročie skončenia druhej svetovej vojny a 65. výročie oslobodenia Slovenska, ktoré s ním súvisí. Pri príležitosti týchto výročí sa uskutočnia viaceré vedecké a kultúrne podujatia a patrí k nim i tento náš projekt,“ vysvetlil Bystrický. Hoci výstavu otvorili v apríli, jej prípravy začali už v októbri minulého roka.

„Je určená pre široký okruh návštevníkov, od pamätníkov, ktorým môže oživiť spomienky na udalosti, čo prežili pred 65 rokmi, až po školskú mládež, ktorá sa s tematikou výstavy stretáva na hodinách dejepisu,“ vysvetlil Bystrický. Študentov by však mali sprevádzať aj lektori, ktorí im poskytnú doplňujúci výklad a vysvetlenia k faktom. Preto pripravili organizátori aj stretnutia učiteľov dejepisu s jej autorom a lektormi Slovenského národného múzea.

Výstava, ktorú zorganizovali SNM v Bratislave, Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici a Vojenský historický ústav v Bratislave, potrvá do 30. júna.

debata chyba