Letný prieskum otvoril dvere k mladým umelcom

Ako bludisko výtvarných ateliérov vyzerali počas víkendu budovy Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Na práce študentov neboli zvedaví len príbuzní či kamaráti. Prievan medzi tvorivými dielňami, ktorých dvere bývajú bežne zatvorené, vtiahol dnu každého, kto si prišiel pozrieť mladú umeleckú krv.

07.06.2010 17:40
V ateliéri na Hviezdoslavovom námestí ukázal... Foto:
V ateliéri na Hviezdoslavovom námestí ukázal svoju novú tvorbu aj tretiak Andrej Dúbravský.
debata

Maľba, médiá, ale aj architektonická tvorba. Čo poschodie, to iné nápady. Desať bielych kociek, každá ukrýva iné posolstvo. Poslucháči ateliéru intermédií sa pohrali s priestorom white cube (bielej kocky). " V priestore 50 × 50 × 50 centimetrov sme mali za úlohu vytvoriť fiktívny projekt. Bol nám daný iba čistý biely, s ktorým sme mali pracovať," hovorí dvadsaťtriročná Zuzana Žabková, ktorá má za sebou štyri roky na VŠVU. „Zobrala som matematické parametre kocky a snažila sa ich vyjadriť v hudbe. Išlo mi hlavne o dojem, akoby sa hudbou vypĺňal celý priestor kocky,“ vysvetľuje. V hudobnom softvéri hľadala paralelu s rozmermi, objemom či uhlopriečkou kocky. Jej kolegyňa Katarína Morháčová ponúknutý priestor využila na upozornenie na aktuálny problém s Kunsthalle. Do kocky umiestnila ironickú žiadosť o vyjadrenie ministra kultúry k zriadeniu domu umenia a ponúkla mu svoju malú bielu galériu s veľkosťou 50 kubických centimetrov namiesto nej.

O poschodie vyššie bolo zase vidieť poskakujúce farebné fazule či video o tanečnici z plastovej fľaše, ktorá štetcami namiesto nôh kreslí abstraktné obrazce. Maľba v malých i veľkých rozmeroch zaplnila ďalšie miestnosti. Jedným z vystavujúcich bol aj piatak András Cséfalvay, držiteľ výtvarnej Ceny Oskára Čepana.

„Už dlhší čas sa venujem videoumeniu. Zaoberám sa spojením viacerých druhov výpovedí, aj cez hudbu alebo divadlo, a snažím sa rozširovať záber maliarskeho ateliéru,“ vraví mladý výtvarník. „Umenie, ktoré by nikam nesmerovalo a nemalo nijaký účel, by tak bolo trochu samoúčelné. Snažím sa nejakým spôsobom dostať do svojej výpovede politiku. Usilujem sa vyslovene niečo ľuďom hovoriť, podávať posolstvá. Dielo, ktoré tu vystavujem, hovorí o tom, že vládnuce vrstvy akoby stratili moc. Že nie ony sú chybou, ale my, ktorí s tým nič nerobíme,“ dodáva.

Zo zastávky treba kráčať hore kopcom, kde stojí ďalšia budova VŠVU. Námaha stojí za to, návštevník v nej strávi aj dve hodiny, ak chce prejsť všetkými ateliérmi. Ponuka je pestrá. Grafika, fotografia, socha, multimédiá, úžitkové umenie, textilná tvorba, reštaurátorstvo, vizuálna komunikácia či dizajn.

Na problémy okolo maskota majstrovstiev sveta v hokeji zareagovali aj študenti. Vytvorili hneď niekoľko návrhov, za ktoré mohli návštevníci aj hlasovať. A tak sa v malej miestnosti usmievali na ľudí tri kopce alebo vlk prezlečený za ovcu. Že aj krhla na polievanie kvetov vie byť zábavná, dokázal ateliér katedry produkt dizajn. Jeho študenti sa tiež pokúsili zhmotniť intimitu, napríklad ako stolík na modlenie. Do citlivejších miest zabŕdli aj vo fotografickom ateliéri témou zneužívania detí kňazmi. O čosi ľahšie boli ilustrácie kníh, návrhy bookletov hudobných albumov alebo čokoládová fontána. Trojicu výstav uzatvorila maľba a iné médiá na Koceľovej ulici.

debata chyba