Na literárne čítanie možno ísť bez zaklopania

Slnečné počasie ženie von nielen ľudí, ale aj literatúru. K letu v Bratislave neodmysliteľne patria literárne čítania. Jedným z nich bolo aj sobotné čítanie občianskeho združenia Literis Bez zaklopania v Medickej záhrade.

07.06.2010 16:47
Peter Krištúfek Foto:
Peter Krištúfek
debata

„Naším cieľom je robiť akcie najmä pre mladých umelcov. Bez zaklopania je platforma, ktorá sa usiluje vyhľadávať mladé talenty a spájať ich so staršími a etablovanými, lebo tí pritiahnu publikum. Zúčastnili sa na nej napríklad Daniel Hevier či Milan Richter,“ povedal organizátor podujatia Erik Šimšík.

Kým návštevníci sedeli pohodlne na zemi a vankúšoch, pred nimi sa striedali autori. K mikrofónu sa dostala experimentálna tvorba z časopisu Kloaka či český klub Mlha, s ktorým prišiel Američan Jon Davis. Lámanou češtinou, ktorou predčítal svoje dve knihy, vyvolával vlny smiechu. Program k večeru uzavrel Peter Krištúfek. Predstavil svoju novú knihu Blíženci a protinožci, ktorú pokrstí 8. júna v bratislavskom divadle a.ha.

„Najbližšia čítačka by mala byť v júli pod Mostom Lafranconi. Nebude orientovaná tak, ako klasické čítačky, ale bude zameraná na gýčovú a vulgárnu tvorbu. Budú tam piati autori, hudobné vystúpenie a zásadné pravidlá ako napríklad, že sa nesmie tlieskať,“ načrtol Šimšík ďalšie podujatie.

Literárne kino raz týždenne organizuje aj literárny klub na nádvorí bratislavskej kaviarne Next Apache. Do Bratislavy by mala doraziť aj súťaž v prednese poézie Slam Poetry.

debata chyba