Medzi divadlom a filmom si nevie vybrať. Chce oboje

Z detskej hviezdy seriálu Škriatok Táni Pauhofovej vyrástla talentovaná herečka. Na pohľad krehké dievča s ryšavými vlasmi patrí k najvýraznejším postavám mladej generácie slovenských hercov. Hrá v divadelných predstaveniach aj vo filmoch a popritom stíha aj dabing.

13.02.2010 17:00
Táňa Pauhofová Foto:
Herečka Táňa Pauhofová vo filme Polčas rozpadu.
debata

Táňa Pauhofová začínala ako detská hviezda v televíznom seriáli Škriatok, do ktorého ju obsadil režisér Ľubo Kocka. „Chodila som do dramatického krúžku, ktorý viedla pani Holanová, do detskej rozhlasovej a dramatickej družiny a dabingu. Na všetky tieto miesta prišiel pán režisér Kocka hľadať deti a pozývať na kasting,“ spomína si na herecké začiatky rodená Bratislavčanka. „Keď ma stretol už na treťom mieste v priebehu niekoľkých dní, asi si povedal, že tomuto aktívnemu a iniciatívnemu decku dá šancu. Pozval ma na kasting, umorila som ho a bolo vybavené,“ hovorí s úsmevom. O účinkovaní v seriáli Škriatok hovorí, že to vtedy rovesníci nebrali veľmi dobre. „To sa dá skôr pochopiť ako frustrácie niektorých dospelých voči malému dieťaťu. Ale bola to veľmi dobrá škola do života,“ myslí si Pauhofová.

Účinkovanie v seriáli však nebolo impulzom, aby sa herectvu venovala aj na vysokej škole. „Mala som pre seba pripravené serióznejšie povolania. Nápad s Vysokou školou múzických umení prišiel v poslednej chvíli,“ pokračuje herečka, ktorá chcela byť kedysi súdnou lekárkou.

Nakrúcanie jej podlamuje zdravie
V prvom ročníku VŠMU ju režisér Juraj Nvota obsadil do roly Valentíny vo filme Kruté radosti. Jej výkon ocenili filmovou cenou Igric. Okrem toho si zahrala v snímkach Kúsok neba, Muzika, 3 sezóny v pekle, Jánošík či Polčas rozpadu. „Táto práca po kúskoch permanentne podlamuje moje zdravie, ale nesťažujem sa. Sú omnoho náročnejšie povolania a okrem toho raz prídem na fígeľ, ako vykonávať túto prácu bez akejkoľvek ujmy, a to je tiež výzva,“ hovorí Pauhofová o nakrúcaní v zime alebo v studenej vode Dunaja.

O tom, že dvadsaťšesťročná herečka má veľký potenciál, svedčí aj to, že sa v roku 2007 dostala do projektu mladých talentov Shooting Stars na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. Sama však tvrdí, že kvôli tomu neuvažovala nad hereckou kariérou v zahraničí. Najlepšie sa jej pracuje s kamarátmi a ľuďmi, od ktorých sa môže učiť.

Ukáže sa v kriminálnom seriáli
Pauhofová tvrdí, že medzi filmovým a divadelným svetom by si nevedela vybrať. „Jedno bez druhého nechcem,“ priznáva. Tak ako žne úspech na filmovom plátne, darí sa jej aj na divadelných doskách. Pred štyrmi rokmi získala divadelné ocenenie Dosky za hlavnú úlohu v predstavení Manon Lescaut. Je členkou Slovenského národného divadla, na pôde ktorého sa predstavila v hrách ako Anna Kareninová, Tri sestry, či Fetišistky. Kým jej hereckí kolegovia účinkujú v slovenských seriáloch, Táňu Pauhofovú bolo doteraz vidno len v Obchode so šťastím. Ten si však dlho neudržal divákovu priazeň a z obrazovky zmizol. Mladá herečka sa však objaví v kriminálnom seriáli Kriminálka Staré mesto, ktorého nakrúcanie sa plánovalo niekoľko rokov.

debata chyba