Žijú spolu aj spolu tvoria. A ukazujú aj výsluch na cudzineckej polícii

Dve hodiny vypočúvania na cudzineckej polícii. Umelci Tamara Moyzes a Shlomo Yaffe pretavili traumatizujúci zážitok na umelecké dielo. Na výstave Art to Date v bratislavskej galérii Medium vystavujú audio- a videoinštaláciu s tematikou cudzineckej polície.

28.01.2010 18:02
Tamara Moyzes a Shlomo Yaffe Foto:
Tamara Moyzes a Shlomo Yaffe
debata

Art to Date môže v preklade znamenať napríklad „umenie na rande“. A tento význam je tiež kľúčom k výberu vystavujúcich. Všetky diela vytvorili umelci, ktorí spolu nielen tvoria, ale aj žijú alebo chodia.

„Shlomo ako Izraelčan má veľký problém, keď chce žiť v Českej republike. Potrebuje prechodný pobyt. A cudzinecká polícia sa snažila zistiť, či sa uvádzaných trinásť rokov poznáme a či je naše partnerstvo ozajstné,“ vysvetlila Tamara Moyzes. „Zažili sme to obaja prvý raz. Aj napriek tomu, že máme spolu syna, ktorý má tri a pol roka, nám neverili,“ pokračovala Slovenka, ktorá žije a pracuje v Prahe.

V inštalácii použila dvojica text z protokolu, ktorý si po výsluchu vypýtala. Hlasy na videu však nepatria skutočným policajtom. „Chceli sme, aby hlasy zneli ako z rádia. Tak ich nahovorili profesionálni moderátori,“ povedala Tamara Moyzes. A jej manžel Shlomo Yaffe dodal, že obrázky vo videu majú predstavovať kanceláriu, ako si ju pamätajú z výsluchu.

„Bolo veľmi ťažké vytvoriť spoločné dielo. Shlomo je veľmi konceptuálny a ja som veľmi politická. Ja som chcela provokovať a on chcel urobiť veľký koncept. Prvý raz sme prešli takými diskusiami, ktoré už hraničili s hádkou. Ale nakoniec sme to zvládli,“ zasmiala sa umelkyňa.

Podľa nej je tvorba diela so životným partnerom oveľa náročnejšia, ako s inými umelcami. „Človek partnerovi povie veci, ktoré by nepovedal inému. Ale som rada, že Shlomo má iný pohľad. Veľa mi to dalo,“ povedala Tamara Moyzes. A potom niečo povedala Shlomovi po hebrejsky. V Izraeli, kde študovala na umeleckej škole, sa učila hebrejčinu pol roka. Práve tam sa so Shlomom spoznali.

A prvý raz sa pre tvorbu spojili v projekte informačného stánku Welcome to Prague. Návštevníkom Prahy odkryli v multimediálnej podobe, čo musí absolvovať každý žiadateľ o vízum. Poukázali tak na nefunkčný systém, ktorý robí život zložitejším.

Okrem Tamary Moyzes a Shloma Yaffe si návštevníci na výstave Art to Date môžu dať rande s ďalšími siedmimi pármi. V rôznych umeleckých formách odkrývajú podoby svojho spolužitia.

„Keď sme s Tamarou Moyzes cestovali do Prahy, napadlo nám využiť to, že je toľko umelcov, ktorí spolu chodia a robia zaujímavé umenie,“ povedala kurátorka výstavy Zuzana Štefková. „Tých dvojíc by mohlo byť samozrejme oveľa viac. Dokážu sa preniesť cez akúsi súťaživosť v sebe a vedia si nájsť cestu, ako spoločne pracovať na jednom diele,“ uzavrela.

V galérii Medium si na výstave Art to Date možno do 14. februára pozrieť aj video Sonje Vectomov a Marka Diva. Ich buldog v ňom tancuje Tanec malých labutí. Ale možno sa tiež napríklad pohojdať v karaváne lásky Pavly Scerankovej a Dušana Zahoranského.

debata chyba