Odsúdiť či oslobodiť? Rozhodne publikum

Teroristi, čo uniesli lietadlo so 164 cestujúcimi, navádzajú stroj na mníchovský štadión. Tam sleduje 70-tisíc futbalových fanúšikov duel Nemecko a Anglicko.

22.02.2019 09:00
Teror Veronika Husovská Matej Erby Foto:
Veronika Husovská (svedkyňa Maiserová) a Matej Erby (pilot Lars Koch) v inscenácii Teror, ktorú v celoslovenskej premiére uvedie v piatok DJZ Prešov.
debata

Vojenský pilot stíhačky Lars Koch mal len chvíľu na úvahu, čo urobiť. Aby zachránil tisícky na štadióne, rozhodol sa obetovať pasažierov lietadla. Teraz stojí v súdnej sieni a čaká na rozsudok: vinný či nevinný? Hra Teror nemeckého autora Ferdinanda von Schiracha rozohrávajúca dilemu, čo je viac – morálka alebo zákon, sa okamžite stala celosvetovým hitom. Aj preto, že všade vyvoláva diskusie, ktoré sa pri kávičke zvyčajne nevedú. V celoslovenskej premiére ju v piatok uvádza prešovské Divadlo Jonáša Záborského.

„Téma provokuje k diskusii. Asi najsilnejší moment je, že inscenácia navyše prenáša zodpovednosť za rozhodnutie na diváka, ktorý určí jej finálnu podobu,“ hovorí režisérka Adriana Totiková. Na jednej strane súdnej siene stojí prokurátor, na druhej obhajca. Každý z nich uvádza konkrétne právne príklady, ktorými relativizuje dôkazy protistrany. „Ale na každý argument existuje filozofický, právny, ľudský alebo skúsenostný a empirický protiargument. Divák musí rozhodnúť, argumenty ktorej strany sú silnejšie. Musí zvoliť, či je viac princíp, ktorý si stanovíme spoločenskou dohodou, alebo možno sedliacky rozum, možno intuícia, možno emócie,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu režisérka.

Vzrušujúci súboj názorov sa odohráva v súdnej sieni. Môže byť jeden život dôležitejší ako iný? Bez ohľadu na počet obetí? A ako sa rozhodnúť, keď tretia možnosť jednoducho neexistuje? „Na rozdiel od von Schiracha, ktorý vytvoril archetypy, my sme sa snažili spraviť z postáv charaktery konkrétnych individuálnych ľudí. Aj v najvypätejších, najtragickejších a najdramatickejších situáciách prichádzajú humorné momenty. Časovou skratkou a instrospekciou sa prenášame do cítenia hrdinov, ktorí by v istých chvíľach – tak ako divák – chceli byť niekde inde ako na súde. Ale musia, lebo je tu zodpovednosť,“ vysvetľuje Adriana Totiková. Pri tvorbe inscenácie objavili paralelu s príbehom odohrávajúcim sa v Nemecku. Pred štyrmi rokmi plánoval Dominik K. teroristický útok v Prešove. Na autobusovej stanici chcel na Silvestra nechať vybuchnúť tlakový hrniec s kovovými časticami. Aj preto si nikto nemôže povedať, mňa sa to netýka. Naopak.

„Už počas skúšobného obdobia sme boli neustále v konfrontácii, ako by to malo dopadnúť. Či viac držíme palce prokurátorke, alebo, naopak, budeme obhajovať záujmy súdeného pilota,“ prezrádza režisérka. Nielen preto však divadelníci pripravili dva konce. Jedným je odsúdenie, druhým oslobodenie pilota, ktorý stál sám zoči-voči najťažšiemu rozhodnutiu svojho života. „Vzhľadom na aktuálne politické dianie na Slovensku myslím, že viem, aký bude výsledok diváckej ankety. Nikomu, ani hercom a spolutvorcom, som nikdy nepovedala, ako by som hlasovala ja. Budem však rada, ak sa budú reprízy líšiť a diskusia ukáže rôznu spoločenskú vzorku,“ pokračuje Adriana Totiková.

„Najťažšie bolo nájsť mieru, aby sme s divákmi nemanipulovali, nenabádali ich ani na odsúdenie, ani na oslobodenie. Všetci možno nebudú hlasovať, ale argumentačná schopnosť, témy a napätie textu von Schiracha sú také zaujímavé, ako keď si pozriete dobrý film zo súdneho prostredia,“ dodáva režisérka.

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Prešov #Divadlo Jonáša Záborského