Japonec zo SND získal bronz na svetovej baletnej olympiáde

Je z Japonska a tancuje na doskách Slovenského národného divadla. Mladý baletný tanečník Kyohei Yoshida sa teraz preslávil aj vo svete. Vyhral bronzovú medailu na baletnej olympiáde.

02.07.2010 12:00
Yoshida predviedol na súťaži aj variáciu na... Foto:
debata

Na Americkej medzinárodnej súťaži v meste Jackson, ktorá patrí medzi najprestížnejšie svetové tanečné udalosti, si v konkurencii stovky tanečníkov z 30 krajín, vytancoval tretie miesto. Je to štartovací mostík pre jeho celosvetovú kariéru. „Otvára mi to dvere do budúcnosti. Teraz ma poznajú profesionáli z celého sveta. Očakávam, že dostanem ponuky tancovať v rôznych krajinách. Znamená to pre mňa maximum mojej doterajšej kariéry,“ povedal Pravde 21-ročný baletný umelec.

Na súťaži sa predstavil s kúskami z baletov Don Quixote a Esmeralda. „Variáciu na Dona Quixota tancoval tak, že si divák predstavoval, akoby mal za opaskom samurajské meče. Napokon mužské techniky v klasickom balete vychádzajú aj zo šermu a Yoshida vo svojej obratnosti naozaj bojovný bol. A s variáciou Esmeraldy zanechal dokonalý dojem,“ napísala o tanci Yoshidu stránka ballet.co.

Yoshida sa narodil v Tokiu. Členom Baletu SND je od roku 2008, vytvoril tu postavy Šaša v Labuťom jazere, Vlka v Spiacej krásavici či Zlatého Bôžika v balete Bajadéra.

debata chyba