SND v činohre vynechá novú pôvodnú tvorbu, balet sa nedohodol s Kyliánom

Riaditelia súborov Slovenského národného divadla nastúpili do funkcií len pred niečo vyše mesiacom. Teda v čase, keď boli plány premiér na nastávajúcu sezónu už pripravené. Starým vedením, ktoré nový šéf SND Ondrej Šoth odvolal zo dňa na deň na konci mája.

07.07.2010 07:00
Peter Dvorský a Vlastimil Harapes Foto:
Peter Dvorský a Vlastimil Harapes
debata

Škrty pre údajný bulvár
Najväčšie škrty v plánoch hier na sezónu 2010/2011 urobil šéf Činohry SND Vladimír Strnisko. Na dosky SND sa tak nedostanú až štyri inscenácie, ktoré chcel v premiére uviesť jeho predchodca Štefan Bučko.

„V dramaturgickom pláne bolo nepomerne veľa bulvárnych textov druhej a tretej kategórie, ktoré podliezajú latku. A také hry do SND nepatria,“ povedal Strnisko. O ktoré tituly išlo, neprezradil. Za bulvárne hry považuje také, ktoré hovoria napríklad o manželskom trojuholníku. Podľa neho sú podobné seriálom, ktoré vysielajú slovenské televízie. „Dovolil som si ich vymeniť za texty, ktoré sú na úrovni o niekoľko poschodí vyššie a patria medzi najlepšie súčasné hry i hry minulosti,“ vysvetlil.

Medzi premiérami budúcej sezóny sa tak ocitnú už klasické hry americkej drámy – Električka zvaná túžba Tennessee Williamsa či August v krajine Indiánov Tracyho Lettsa. A samotný Strnisko si pod režijnú taktovku vezme jednu z najlepších nemeckých hier 19. storočia Rozbitý džbán od Heinricha von Kleista.

Žiadna pôvodná tvorba
Lenže hoci Strnisko hneď po nástupe do funkcie sľuboval dôraz na pôvodnú slovenskú tvorbu, v dramaturgickom pláne nie je žiadna divadelná hra z pera slovenského autora. Pritom práve Strnisko mal režírovať text publicistu a dokumentaristu Eugena Gindla Karpatský thriller.

Bývalý riaditeľ činohry Štefan Bučko totiž objednal osem nových hier od slovenských autorov. A v nasledujúcej sezóne mala mať premiéru okrem Gindlovej hry aj inscenácia Evy Borušovičovej. „Bývalé vedenie prijalo hry, ktoré ešte neboli napísané,“ vysvetlil Strnisko. Gindlova hra podľa neho nie je ešte dokončená. „Bol by som rád, keby bola inscenovaná, lebo je to úžasná téma, ktorá tu ešte nebola. Hovorí, akým spôsobom sa manipuluje s výrobkami, povedzme s liečivami, akým spôsobom sa ovplyvňujú tendre či akým spôsobom prichádzame o miliardy. Je to dokumentárna politická hra,“ povedal Strnisko.

Z ôsmich autorov podľa neho odovzdali do uzávierky v polovici júna diela šiesti. „Dve hry sú oveľa lepšie ako tie, čo boli zaradené do plánu bývalým vedením. Najmenej jednu z nich v ďalšej sezóne 2011/2012 uvedieme,“ prisľúbil Strnisko.

Balet bez Kyliána a so Šothom
A kým Strnisko sa nechce riadiť „peoplemetrami“ – teda návštevnosťou, ale umeleckou hodnotou, šéf Baletu SND Vlastimil Harapes chce z repertoáru postupne vyhodiť inscenácie, na ktoré bude chodiť pomenej divákov.

V pôvodnom dramaturgickom pláne mali byť aj dve nové choreografie slávneho Jiřího Kyliána. Mali doplniť predstavenie KY-Time, ktoré bývalý šéf baletu Mário Radačovský vytvoril ako poctu uznávanému choreografovi. Harapes však mal – ako sám uviedol – ťažké rokovania s Kyliánom. S ním mal Radačovský dobré vzťahy z čias ich spolupráce v Nederlands Dans Theater. Harapes KY-Time vylúčil z repertoáru, odôvodnil to aj nízkou návštevnosťou, hoci toto dielo patrilo k najoriginálnejším v programe.

Ponechal v ňom dielo Radačovského Bolero a viac, podľa vlastných slov s tým nemal problém. „Záleží mi len na dopyte. Keď na to budú chodiť ľudia, nezaujíma ma, kto to urobil,“ reagoval.

Balet uvedie po novom dielo, ktoré vytvoril a režíruje generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth. Slávny balet Giselle od Adolpha Charlesa Adama, na ktorom mal pôvodne slovenský balet spolupracovať s maďarskou štátnou operou, nahradil Harapes Šothovou verziou, ktorú už uvádzal Balet Štátneho divadla v Košiciach. Tomu Šoth pred SND šéfoval.

Slušné diela v opere
Opera SND, ktorej šéfuje Peter Dvorský, si ponechala dramaturgický plán, ktorý zostavilo bývalé vedenie na čele s Pavlom Smolíkom. „Sú v ňom veľmi slušné diela,“ komentoval Dvorský. A zároveň zdôraznil, že inscenácie, ktoré boli naplánované, boli už aj zazmluvnené. „Vyrovnal som sa s tým,“ dodal.

Teší ho, že sa bude premiérovať detská opera Benjamina Brittena Kominárik či rané dielo Guiseppe Verdiho Dvaja Foscariovci, ktoré sa v SND dosiaľ nehralo. Za jednu z najočakávanejších premiér považuje Dvorský Manon Lescaut z vrcholného obdobia tvorby Giacoma Pucciniho. Jeho ambíciou je pozývať zahraničných hostí. Teraz pracuje na tom, aby v SND vystúpil svetový tenorista Juan Diego Floreza.

Repertoáre súborov SND na sezónu 2010/2011

Činohra SND
8 premiér, 31 titulov
Opera SND
4 premiéry, 23 titulov
Balet SND
5 premiér, 13 titulov

debata chyba