Havel zažíva dobrodružstvo. Nakrúca film

Bol prezidentom, je dramatikom a bude filmovým režisérom. Václav Havel sa po prvý raz postaví za kameru. V piatok 2. júla prvou klapkou odštartuje nakrúcanie filmu podľa úspešnej divadelnej hry Odcházení.

02.07.2010 21:00
Václav Havel Foto: ,
Václav Havel
debata

„Divadelná hra je akýsi polotovar, ktorý autor ponúkne divadlám a tie s ňou narábajú po svojom. Myslím si, že autor to má pokorne znášať. Po tom, čo sa mnohé desaťročia hrajú moje hry, pocítil som chuť konečne interpretovať sám seba,“ objasnil Havel v tlačovej správe. A dodal, že sa mu tak splní celoživotná túžba stať sa filmárom.

Divadelná dráma Odcházení je príbehom vysokopostaveného politika, ktorý príde o svoju funkciu a nedokáže sa s tým vyrovnať. Po odchode z vládnej vily sa mu rúca život. V hre však nechýba humor či satira. Odcházení je prvou hrou, ktorú Havel napísal po roku 1989. A s veľkou dávkou grotesknosti v nej zachytil svet politiky, v ktorej sám strávil vyše desať rokov.

Hlavné úlohy vo filme zveril režisér Havel svojej manželke Dagmar a Josefovi Abrhámovi. V ďalších úlohách sa objavia aj Eva Holubová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Bartoška, Marián Labuda či Oldřich Kaiser. „Ešte neviem, aký je Havel režisér. Párkrát sme sa stretli. Je to jeho prvá réžia a povedal, že to bude veľké dobrodružstvo. Hra je zaujímavá a ťažká. Neviem však, aká bude filmová verzia,“ povedal pre Pravdu Abrhám.

Hru v premiére uviedlo pred dvoma rokmi na jar pražské Divadlo Archa. Hlavné roly stvárnili Jan Tříska a Zuzana Stivínová. Odcházení naštudovalo aj Slovenské národné divadlo, skúšky navštívil osobne Havel. Odcházení sa dostalo aj na zahraničné dosky – napríklad anglické, americké či ruské, nie všade sa však stretlo s nadšením ako doma, kde bolo jeho uvedenie najväčšou kultúrnou udalosťou posledných rokov.

Film, ktorého rozpočet je okolo 1,7 milióna eur, sa má do kín dostať na budúci rok v marci.

debata chyba