Hračky našej Katky navrátia do spomienok

Spoznať svet hračiek, v ktorom vyrastali prastarí i starí rodičia dnešných detí, ponúka Slovenské národné múzeum. Výstava Hračky našej Katky vráti návštevníka do dôb prvej Československej republiky. A predstaví, aké hračky boli vtedy najlepšími kamarátmi detí.

22.06.2010 13:40
Záber z výstavy Hračky našej Katky Foto:
Záber z výstavy Hračky našej Katky
debata

Dievčatá prvej polovice 20. storočia sa starali o svoje porcelánové bábiky, vozili ich v drevených kočiarikoch, čičíkali v kolískach, obliekali ich do štrikovaných či ručne šitých šatočiek s golierikmi, volánikmi aj čepcami, zavinovali ich do periniek. V dievčenských detských izbách nechýbali ani domčeky pre miniatúrne bábiky so spálňou či obývačkou, malé gazdinky mali v obľube aj kuchynky s plechovými hrncami, tanierikmi či pohárikmi.

V chlapčenskom detskom svete nemohla v žiadnom prípade chýbať stavebnica Merkur, ktorá by dnešným deťom mohla pripomínať Lego, drevené loďky, motorky i autíčka, papierové modely lietadiel a, pravdaže, celá rota sadrových vojačikov. Veľkou módou boli aj vláčiky.

Na komornej prechádzke históriou hračiek možno objaviť aj klasické plyšové medvedíky, ktoré nemôžu chýbať v žiadnej výbave dieťaťa akejkoľvek doby. Zaujímavosťou je domáce bábkové divadlo a maňušky, ktoré patrili k vybaveniu prvorepublikových domácností. Najznámejšími o najobľúbenejšími hrdinami boli vtipní Spejbl a Hurvínek. Práve divadielko s bábkami nahradzovalo deťom televíziu či detské filmy, ktoré vtedy neexistovali.

„Výstava dáva možnosť porovnať si, s čím sa hrali naši predkovia a s čím sa ešte stále hrajú aj dnešné deti,“ povedal jeden z autorov výstavy Michal Burian z Národného múzea v Prahe, odkiaľ expozícia pochádza. „Evokuje spomienky pamätníkov. A možno sa aj zamyslieť nad životom detí, ktoré sa kedysi s týmito hračkami hrali,“ dodal. Jeho kolegyňa Miroslava Vandrovcová zdôraznila, že aj ona sa kedysi hrávala s hračkami svojej babičky. A vložila ich aj do výstavných vitrín.

Úsmevné spomienky – aj mladšej generácii – pripomenú hojdací koník, hlinené guľôčky či drevené počítadlo, na ktorom sa deti učievali prvé čísla. Nechýbajú ani nadčasové hračky ako vĺčik, drevené hračky, kocky, z ktorých sa skladajú obrázky či domčeky, a aj dobové knižky – napríklad Ferdo Mravec či vystrihovačky. Detský svet na výstave dokresľujú aj dobové reklamy na karamelové bonbóny, čokolády či detskú módu. „Výstava je blízka všetkým generáciám,“ uzavrel Burian. Potrvá do 25. januára 2011.

debata chyba