Autoportrét francúzskeho šviháka Maneta je rekordný

Je jedným z najlepších portrétov obdobia impresionizmu. A už aj rekordný. Autoportrét s paletou od francúzskeho maliara Edouarda Maneta získal nový majiteľ za viac ako 27 miliónov eur. Ide o najvyššiu sumu, za akú sa dielo tohto maliarskeho génia v aukcii predalo. Večerná utorková dražba v londýnskom aukčnom dome Sotheby´s tak priniesla otcovi impresionizmu autorský rekord. Ten predošlý pochádzal ešte spred vyše dvadsiatich rokov a bol o šesť miliónov eur nižší.

23.06.2010 18:22
Čerstvo vydražené dielo Edouarda Maneta je... Foto:
Čerstvo vydražené dielo Edouarda Maneta je jedným z dvoch známych autoportrétov maliara.
debata

„Je to skvelý Manet. Mnohé múzeá by ho túžili mať,“ povedal newyorský díler s umením Christophe van de Weghe pre britské noviny Daily Telegraph. A tie dodali, že majstrovské galerijné dielo z roku 1878 vykresľuje umelca viac ako parížskeho šviháka než ako pracujúceho maliara. Manet pritom namaľoval len dva svoje autoportréty, takže čerstvo vydražené dielo je raritou. A navyše vzniklo počas obdobia, ktoré kritici označujú ako Manetovo najúspešnejšie. Pod dražobné kladivko sa dostala aj Manetova Kytica pivoniek. Maľba, ktorá sa na aukcii neobjavila už dve desaťročia, sa predala za 9,3 milióna eur.

Dražba impresionizmu a moderného umenia v Sotheby´s pri­písala autorský rekord aj André Derainovi. Jeho letnú krajinku z roku 1905 s názvom Stromy v Collioure získal kupec za 19,8 milióna eur, čo je dvojnásobne viac ako jeho posledný rekord. „Silné farby a efektná kompozícia Derainovej maľby spôsobili extrémnu príťažlivosť pre záujemcov,“ povedala Helena Newman, viceprezidentka oddelenia impresionizmu a moderného umenia v Sotheby´s. Maľba pochádza z čias, keď Derain a Henri Matisse spoločne tvorili na začiatku 20. storočia na juhu Francúzska a položili tak základy štýlu fauvizmu.

Z neskoršieho obdobia tvorby Matissa pochádzajú Konkubíny hrajúce sa na dámy, ktoré sa vydražili za 14,3 milióna eur. Ikonická práca pochádza z roku 1928, a teda z najlepších čias umelca. „Sýte zobrazenie dvoch žien vo vzorkovanom interiéri je pozoruhodným príkladom Matissových orientálnych obrazov inšpirovaných jeho cestami do Maroka,“ napísal Sotheby´s. Aj Mattisova Štúdia nahej ženy pritiahla pozornosť a predala sa za 7,1 milióna eur.

Päťdesiatka diel, ktoré sa dražili v utorok večer v Sotheby´s, sa predala za 136,2 milióna eur, stredajšia časť aukcie s ďalšími dvesto menšími dielami vyniesla 22,5 milióna eur. „Vysoké výsledky ukazujú silu medzinárodného dopytu po najkvalitnejších dielach,“ okomentovala Melanie Clore, vedúca oddelenia impresionizmu a moderného umenia v Sotheby´s.

Medzi najdrahšie predané diela sa zaradila aj expresívna maľba Chaima Soutinea Junák v izbe, ktorá sa predala za 9,6 milióna eur. Zaujímavý výsledok vynieslo dielo Pierra Bonnarda Malý obed. Jeho predpokladaná cena bola od troch do štyroch miliónov eur, predalo sa však za viac ako dvojnásobok – 7,5 milióna eur.

Sotheby´s dražil aj Pabla Picassa, kresby jeho milenky Dory Maar získali noví majitelia za približne milión eur, Busta matadora stála 6,4 milióna eur.

Konkurenčná sieň Christie´s, ktorej dražba sa začína vo štvrtok večer, má však v ponuke oveľa cennejšie diela zakladateľa kubizmu. Vyvolávacia cena Portrétu Angela Fernándeza de Soto, ktorý pochádza z maliarovho slávneho modrého obdobia, sa pohybuje od 36,5 do 48,6 milióna eur. Portrét Hovejúca by sa mohol predať aj za 14,6 milióna eur a cenu pastelu s názvom Čítajúca odhaduje aukčný dom až na 8,5 milióna eur.

debata chyba