Mladí umelci riešia Fausta a futuristické auto

Maľba, ktorá navráti do detského sveta hračiek, fotografie strachu, pri ktorých naskočí husia koža, aj originálne industriálne šperky, ktoré by ženský dekolt azda ani neuniesol. Svieže, nápadité, prekvapivé, futuristické i hĺbavé umenie mladých maliarov, fotografov, sochárov, šperkárov i dizajnérov zakotvilo v bratislavskom Dome umenia. Tradičná výstava diplomových prác študentov Vysokej školy výtvarných umení predstavuje to najlepšie z tvorby nastupujúcej generácie umelcov.

03.07.2010 07:00
Michala Kukučku pri návrhu auta inšpirovala... Foto:
Michala Kukučku pri návrhu auta inšpirovala ekológia.
debata

Kam v alternatívnej Bratislave
Pavlína Morháčová vytvorila alternatívnu mapu Bratislavy, akú nedostať kúpiť v žiadnom novinovom stánku – hoci by to stálo za to. Zakreslila do nej totiž nevšedné, priam až undergroundové miesta hlavného mesta a výstižne i s humorom ich popísala. Tie miesta vonkoncom nepatria k tým, ktoré navštevujú turisti, poznajú ich totiž len bystrí domáci. Do mapy zaradila napríklad karloveské viechy, krčmu Vanesa, kde čapujú najhoršiu kofolu, aj kultové kaviarne, v ktorých sa stretávajú umelci a intelektuáli, stánky, kde dostať langoše aj mimo letnej sezóny, ale aj uličku Lýcejná, ktorá vyvoláva pocit starej Bratislavy.

Tomáš Vrtich pretavil denníkové zápisky do Vizuálnych štatistík. Myšlienky, pocity či každodenné udalosti prevtelil do fotografií – hoci aj Ježiša pribitého na kríži či králika zvlečeného z kože na tanieri. Spleť natiahnutých a pospájaných nití symbolizuje vzťahy medzi autorom a jeho známymi.

Eva Mikulášová si za Záznamník zvolila množstvo maliarskych plátien rôznych veľkostí, aby ich poukladala vedľa seba do veľkosti dva krát šesť metrov, a tiahla nimi jednu maľbu s abstraktnými čiernobielymi ťahmi štetca. Výsledok je pôsobivý. Do detstva sa vrátil Viliam Slaminka dielom Nedospelí. Maľbe dominuje veľký robot a pod ním sa malé maliarske plátna premenili na auto, maca i loptu.

Ocenený Faust i sci-fi auto
Kurátorky vybrali na výstavu dvadsiatku exponátov z vyše stovky diplomových diel. „V ročníku absolventov sa nedal vysledovať jednotný trend, akým smerom sa táto generácia končiacich študentov uberá. Mám pocit, že je to stále rôznorodé a tomu zodpovedajú aj práce na výstave,“ povedala kurátorka Lucia Gavulová.

Na výstave sú aj diela, ktoré získali cenu rektora. „Siahol som po tichších prácach, nie krikľavých ani monumentálnych, ale tých, čo sú dôležité v odkaze pre spoločnosť,“ odôvodnil rektor VŠMU Karol Weisslechner.

Paula Hutníková získala cenu za autorskú knihu Faust, ktorú vytvorila na motívy tragédie Johanna Wolfganga Goetheho. Návštevníka zastavia Ilustrácie i grafiky napríklad aj fašistického hákového kríža, komunistického kladiva s kosákom či beztvárej Panny Márie s Ježiškom v rukách. Michala Kukučku rektor ocenil za model dizajnového elektrického auta, ktoré jemne pripomína sci-fi budúcnosti. Diela si možno prezrieť do konca júla.

Návšteva v obývačkách
No už len do nedele možno spoznať tvorbu končiacich študentov fotografie z VŠMU. V bratislavskom Stredoeurópskom dome fotografie ponúkajú zaujímavú výstavu. Andrea Juneková sa s objektívom vhĺbila do témy strachu a fóbií. „Zaujala ma jemná psychologizácia, prvky absurdity a istá fóbiám príznačná existenciálna temnosť,“ odôvodnila. Na snímkach tak nechala lietať lyžičky nad tanierom s akousi tmavou a nechutnou hmotou, nohy postavila nad rozliate mlieko a črepy rozbitého taniera, a ženské akoby mŕtve telo nechala plávať v močarine.

Martin Kleibl nazrel do petržalského činžiaku, v ktorom je vyše stovka bytov a dvesto obyvateľov. Séria fotografií s názvom Susedia pozýva do obývačiek. Modernej, v ktorej žijú mladí ľudia, mierne zatuchnutej, v ktorej dožíva osamelá babička, i neupratanej, z ktorej si študent v podnájme vytvoril spálňu alebo svalnatý muž posliňovňu.

debata chyba