Národné múzeum spustilo televíziu, odhaľuje aj výstavy

Spoznať zákulisia múzeí, nazrieť na výstavy či odhaliť prácu archeológov i reštaurátorov ponúka internetová televízia Slovenského národného múzea. Už teraz si na nej možno pozrieť vyše päťdesiat reportáží.

14.07.2010 09:00
Výstava ARS Liturgica: zlatníctvo v službách... Foto:
Záber z výstavy ARS Liturgica: zlatníctvo v službách liturgie
debata

„Činnosť múzeí SNM je veľmi rozsiahla. Aj preto sme sa rozhodli návštevníkom priblížiť našu prácu televíznou formou. Prostredníctvom kamery divák uvidí, čo sa u nás deje, ešte predtým, ako k nám sám zavíta,“ vysvetlila autorka projektu Jana Chrappová. „V prvom rade však chceme sprostredkovať všetko to, čo môže priniesť poznanie, vzdelanie a radosť našim návštevníkom,“ dodala.

V relácii Múzeá autori postupne predstavia všetkých osemnásť múzeí, ktoré spadajú pod SNM – či už v Bratislave, Modre, Košariskách alebo v Betliari a Levoči. Medzi najaktuálnejšie videá patrí reportáž z výstavy Ars Liturgica, ktorá na Bratislavskom hrade ukázala klenoty kresťanského sveta od 14. storočia až podnes. Krátky dokument prevedie diváka nielen samotnou unikátnou výstavou, ale aj jej prípravami či otvorením.

Prostredníctvom reportáže Návrat k stratenej kráse – Čo dokážu šikovné ruky reštaurátora? možno nahliadnuť do jednej z najdôležitejších oblastí práce múzea a tou je ochrana zbierkových predmetov. „Na vlastné oči sa presvedčíte, čo dokázali šikovné ruky reštaurátora. Uvidíte, ako vyzerá depozitár, v akom stave kedysi prišli do múzea obrazy zo skonfiškovaných kaštieľov alebo sa dozviete, čo urobí s predmetom dotyk rúk stoviek návštevníkov,“ opisuje Chrappová.

„Na SNM TV sa divák dozvie aj to, prečo archeológov tak fascinuje staré slovanské hradisko Bojná. A o tom, že Turci neboli len bojovníci, ale aj milovníci umenia, porozpráva kurátor výstavy Turci na Slovensku,“ dodáva autorka.

debata chyba