Národné múzeum je v strate, musí vrátiť peniaze do štátnej kasy

Slovenské národné múzeum je v mínuse. A chýbajú mu peniaze aj na bežnú prevádzku. Navyše musí do štátnej kasy vrátiť státisíce eur. Návštevníci sa však nemusia obávať, výstavy sa rušiť nebudú, tvrdí riaditeľ SNM Rastislav Púdelka.

20.07.2010 06:00
Slovenské národné múzeum Foto:
Slovenské národné múzeum
debata

Ku koncu júna bolo SNM, pod ktoré spadá takmer dvadsiatka múzeí po celom Slovensku, v strate takmer 32-tisíc eur. „Keď som prebral múzeum, strata bola 73-tisíc eur,“ povedal Púdelka, ktorý vyhral výberové konanie a vedenia sa ujal vo februári. Stratu spôsobil pokles návštevnosti výstav, a teda nižšie príjmy zo vstupného, čo Púdelka pripisuje ekonomickej kríze, ako aj o 14 percent menší príspevok od ministerstva kultúry.

A akoby chýbajúcich peňazí nebolo dosť, múzeum musí platiť za chyby predošlého vedenia. SNM musí vrátiť do štátnej kasy takmer 317-tisíc eur. Vládny audit, ktorý preveril hospodárenie múzea v rokoch 2006 až 2008, totiž zistil porušenie finančnej disciplíny. Národné múzeum použilo vyše 149-tisíc eur zo štátneho rozpočtu na iné ako dohodnuté účely. Teraz ich aj spolu s penále a pokutou musí zaplatiť. SNM už zaplatilo prvú splátku 110-tisíc eur. Kde však zoberie na ďalšie splátky, Púdelka nevie.

Chyby v hospodárení urobilo predošlé vedenie podľa správy auditu napríklad vtedy, keď dostalo viac ako 66 500 eur na prístavby či nadstavby, použilo ich však na bežné stavebné úpravy, ako je oprava omietok, drevených podláh alebo odpojenie radiátorov. A napríklad za sumu takmer 12-tisíc eur malo múzeum nakúpiť zbierkové predmety k výstave o dejinách Slovenska, ale kúpilo za ne vitríny. „Verejné prostriedky možno použiť len na účely, na ktoré boli stanovené zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rok,“ vysvetľuje správa o audite.

V období, ktoré preverila finančná kontrola, riadil múzeum Peter Maráky. Toho bývalý minister kultúry Marek Maďarič odvolal na konci augusta minulého roku, dôvody však neprezradil. Púdelka popiera, že by Maráky prišiel o kreslo pre nesprávne hospodárenie, keďže audit sa v múzeu začal až po jeho odvolaní. „Pôvodne malo múzeum celkovo zaplatiť o stotisíc eur viac, ale podarilo sa nám vysvetliť či vydokladovať niektoré faktúry,“ uviedol Púdelka.

Ten hneď po nástupe do funkcie tvrdil, že návštevníkov chce prilákať späť najmä nosnými výstavami. A takou má byť aj jesenná výstava Biodiverzita. Aj tú zasiahli finančné problémy, jej pôvodný rozpočet 400-tisíc eur muselo múzeum skresať na polovicu. Púdelka bude o pomoc žiadať nového ministra kultúry Daniela Krajcera.

debata chyba