Kultúrne stručne: Oči v trnavskej synagóge aj cena pre Clooneyho

Čo zaujímavé sa deje vo svete domácej aj zahraničnej kultúry?

23.07.2010 10:53
George Clooney Foto:
Americký herec George Clooney sa dočká špeciálneho ocenenia.
debata

V trnavskej synagóge číhajú na návštevníka výstavy oči
Mladá výtvarníčka Ingrid Višňovská otvorila včera výstavu s názvom Silence. Jej les plný očí obkľúči návštevníka v trnavskej synagóge. „Nasvietené UV svetlom inak neviditeľné oči v úplnej tme objektu vytvárajú silnú tajomnú atmosféru,“ povedal riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimír Beskid. Divák sa podľa neho vnorí do záhadného prostredia vnášajúcich sa očí. „Autorka vytvára prostredie na hranici reality a imaginácie, neistoty, strachu a povznesenia,“ dodal Beskid.

Panta Rhei otvorí nové kníhkupectvo v Banskej Bystrici
Do celoslovenskej siete Panta Rhei pribudne nové kníhkupectvo. Otvoria ho vo štvrtok 29. júla v Banskej Bystrici. A bude tak dvadsiatym štvrtým kníhkupectvom Panta Rhei na Slovensku. Na ploche 650 štvorcových metrov zákazníci nájdu nielen tisíce kníh, ale aj DVD a CD nosičov. A súčasťou kníhkupectva budú aj tvorivé výtvarné dielne, detský kútik či kaviareň. Kníhkupectvo slávnostne otvorí cestovateľ a filmár Pavol Barabáš. Pre návštevníkov je pripravená aj autogramiáda.

George Clooney dostane ocenenie za humanitárne úsilie
Americký herec George Clooney sa dočká špeciálneho ocenenia. Nie však za jeho herecké umenie. Americká Akadémia televíznych umení a vied ho chce pri odovzdávaní cien EMMY oceniť za jeho dlhoročné humanitárne úsilie. Cenou Bob Hope Humanitarian Award ocenia Clooneyho pomoc pri organizovaní pomoci obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001, postihnutým hurikánom Katrina či obetiam zemetrasenie na Haiti. Pri každej z týchto akcií vyzbieral milióny dolárov.

Slovenskú skladbu po prvý zaradili na svetovú kompiláciu Amnesia Ibiza
Po prvý raz je na hudobnej kompilácii Amnesia Ibiza zastúpené aj Slovensko. Na pulty predajní po celom svete sa tak v rámci albumu s názvom Amnesia Ibiza Deejay Session Vol 6 dostáva hudobný debut dvojice slovenských dídžejov a producentov Jozefa Mihálika a Charlieho Clubbera. Ich spoločná skladba Party Shaker, ktorá oficiálne vyšla 22. marca, je úvodnou piesňou na albume. Výber 29 hitov pre rok 2010 obsahuje skladby od špičkových svetových producentov, ako sú Fat Boy Slim, Roger Sanchez či Chris Lake

debata chyba