Kultúrne leto zahreje divadlom na chodúľoch a operným gala

Svetová operná hviezda, gitaroví majstri, džezové rozptýlenie, country zábava i rozprávkové divadielka pre najmenších zaplnia leto v hlavnom meste. Až do septembra bude žiť Bratislava Kultúrnym letom a Hradnými slávnosťami. A v rôznorodom programe s vyše stovkou podujatí si nájde každý, čo mu je po chuti.

23.06.2010 12:00
Česká speváčka a huslistka Iva Bittová sa 7.... Foto:
Česká speváčka a huslistka Iva Bittová sa 7. júla v koncertnej sieni Klarisky predstaví s projektom Sólo.
debata

Od piatka si na svoje prídu najmä obdivovatelia klasického gitarového umenia. Päť dní Medzinárodného gitarového festivalu J. K Mertza prinesie na pódium Primaciálneho paláca aj hudobníkov z Argentíny, Brazílie či Talianska. A prehliadku skončí 30. júna španielsky flamenco večer.

Cyklus Medzinárodná Bratislava už od konca júna ponúkne hudobné i divadelné vystúpenia zahraničných umelcov. Posledný júnový deň sa bude Hlavným námestím preháňať pouličné divadlo na chodúľoch Teatro Tascabile z Talianska. V júli čaká na návštevníkov vystúpenie mládežníckeho amerického speváckeho zboru Rush Henrieta High School Singers a neskôr aj koncert Pittsburg Youth Philharmonic Orchestra. Nadšencov world music poteší na konci júla spojenie Pressburger Klezmer Bandu s jedným z najlepších klezmerových tanečníkov na svete Stevom Weintraubom.

Už tradičný festival Jazz pod vežou bude každú júlovú a augustovú stredu lákať na Nádvorie Primaciálneho paláca na koncerty hoci Idy Kelarovej, Petra Lipu, Adrieny Bartošovej či Martina Valihoru.

A na fajnšmekrov džezu čaká festival Viva Musica, ktorý 23. júla otvorí na Hlavnom námestí žijúca legenda, austrálsky trubkár James Morrison. Osem večerov plných hudby ponúkne víťaza Česko Slovenskej SuperStar Martina Chodúra, ktorý zaspieva vlastné piesne a hity čias minulých i nedávnych v sprievode symfonického orchestra. A festival nielen vážnej hudby skončí 31. júla operné gala, na ktorom vystúpi jeden z najväčších tenoristov súčasnosti – Ramón Vargas, ktorého kritici prirovnávajú k Lucianovi Pavarottimu.

Putovné kino Letný Bažant Kinematograf sa na konci augusta usadí na Hlavnom námestí a premietne úspešné slovenské i české filmy ako Kawasakiho ruža, Pokoj v duši či Nestyda.

Malí aj veľkí môžu každý júlový a augustový pondelok vkročiť do Rozprávkového paláca. Na Nádvorí Primaciálneho paláca ich na výlet do fantastického sveta pozývajú aj Rytier Bajaja, deväť mesiačikov, smutný kráľ či mačky, čo si pôjdu kupovať televízor. Každú letnú sobotu bude zase brána do rozprávok otvorená v zoo, kde si na deti počkajú aj divadelné kozliatka, šašo či psíček a mačička.

debata chyba