Nitru rozihrá mladý svetový folklór

Tradičné ľudové umenie, kroje a zvyky starých mám pretavené do rezkých tancov z celého sveta. Nitru od utorka až do štvrtka rozihrajú folklórne slávnosti. A vyše dvadsiatka súborov z desiatich krajín rozkrúti tanečný kolovrátok na Medzinárodnom festivale akademických folklórnych súborov.

06.07.2010 15:45
Ilustračné foto Foto:
debata

„Festival je zameraný na scénické umelecké stvárnenie tradičnej tanečnej, hudobnej, zvykoslovnej, inštrumentálnej a odevnej kultúry rôznych regiónov sveta v podaní študentských folklórnych súborov,“ povedal jeden zo zakladateľov festivalu Ondrej Debrecéni.

Do Nitry zavíta osem stoviek folkloristov zo Slovenska, z Česka, zo Srbska, z Maďarska či Talianska a Ruska. Dejiskom prehliadky je nitrianske Divadlo Andreja Bagara.

„Bonbónikom pre divákov bude vystúpenie súboru Moja vlasť z USA, ktorý vedie rodáčka z Martina so svojou dcérou,“ povedala riaditeľka festivalu Daniela Wolfová.

Slovenské ľudové tance bude reprezentovať jedenásť súborov s takmer päťsto účinkujúcimi. „Náš súbor Zobor sa predstaví s novým programom pod názvom Keď nás tabak živil, ktorý prezentuje tabakové dožinky. Tanečný a hudobný materiál sme čerpali z viacerých obcí Požitavia. Použili sme lokálne tanečné motívy ženského kolesa, mužského verbunku, trasenej mazúrky, čardáša a friškej,“ dodala Wolfová, ktorá vedie súbor.

Festival je súťažný, o víťazovi rozhodne porota zložená z odborníkov v oblasti folklóru. Návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičný krojovaný sprievod Nitrou či tanečné a spevácke vystúpenia v uliciach mesta. A za 37. ročníkom festivalu dá bodku galakoncert súborov v Divadle Andreja Bagara.

debata chyba