Pohodu rozpálilo slnko a farebná hudba

Pohoda. Dobrá muzika znie, slnko svieti, ruky vejú vo vzduchu, zadky sa rezko vrtia, rozhorúčené telé sa vrhajú do tryskov vody z áut, vodové pištole sú naplnené, dievčatá vystavujú svoje prednosti, pivo tečie dole krkom a hlasivky sa rozoznievajú pri známych skladbách.

09.07.2010 16:00 , aktualizované: 23:27
Pohoda 2010 Foto:
Pohoda a teplé počasie vyzlieklo návštevníkov do plaviek.
debata

Pohoda hrá farbami. Rôznorodých ľudí – od kvetinových hipisákov, tvrdých i mäkkých pankáčov až po tehotné žienky či rodiny s kočíkujúcimi deťmi. Pohoda je pre každého. A slávnostne ju otvoril v piatok na pravé poludnie koncert hymien. Pod dirigentskou taktovkou Petra Breinera zahral orchester Štátnej filharmónie Košice hymny 27 krajín, odkiaľ na najväčší slovenský festival zavítali hudobníci.

„Som rád, že Pohoda je taká pestrá. A keď sa pozriem na vás, je to tiež pestré. Zemegula je krásna práve tým, že je pestrá,“ povedal na úvod koncertu tisíckam návštevníkom otec festivalu Michal Kaščák. „Sme radi, že hymny hráme úplne dobrovoľne a nemáme to na príkaz,“ dodal Kaščák.

A z pódia potom trenčianskym letiskom znela slovenská hymna. A aj hymny okolitých krajín i tých vzdialenejších – napríklad Senegalu, Izraelu či Brazílie. Bol to pekný úvod festivalu, ktorý nie je len hudobný. Ale multižánrový, multinázorový i multikulúrny.

A tak pomaly korzujúcich ľudí po rozpálenon asfalte do tanca stiahla skupina All Stars Refjúdži Band, ktorá prišla z Česka, ale akoby priletela priamo z bláznivých filmov juhoslovanského režiséra Emira Kusturicu. Hudobníci z Arménska, Moldavska, Kurdistanu, Ameriky i Číny rozpútali tancovačku. Čínska speváčka tenkým vysokým hlasom prebudila ušné bubienky, gitarista z Kurdistanu zase hral do rytmu ženským bokom a spevák zo Švajčiarska zabavil jodlovaním. A všetci dokopy naservírovali guláš z národných melódií i hudobných nástrojov.

A potom Kaščák nielen rečnil ako organizátor festivalu, ktorý hostí 30-tisíc návštevníkov, ale aj spieval. S kapelou Bez ladu a skladu, ktorá oslávila koncertom štvrťstoročie existencie. „Som veľmi rád, že ste tu. A som veľmi rád, že sme tu,“ povedal. A vzápätí už s návštevníkmi v typickej bielej košeli a tenkej kravate nôtil: „Anča kráča, auto fičí. Počkaj auto, Anča kričí!“ A vypálil aj staré hity, ktoré vyniesli undergroundovej skupine slávu ako Parné valce, Udavač, Génový inžinier či Hore bez.

V piatok večer sa očakávajú vystúpenie slovenskej divy Jany Kirschner, legendy britskej scény Iana browna, gitarovky Klaxons, jamajského majstra reggae Maxa Romea či priekopníkov elektronickej hudby Autechre.

Na festival Pohoda na trenčianskom letisku...
Štvrtkový program na Pohode lákal na vystúpenie...
+14Spevák skupiny The Stranglers.
debata chyba