Leftfield: Hudbu musí vytvoriť človek, nie počítač

Sú priekopníkmi tanečnej hudby. A navždy sa zapísali do histórie elektronickej hudby. Skupina Leftfield sa po rokoch odmlky vrátila na pódiá. V divokom svetle blikajúcich reflektorov priviedla Pohodu aj na konci festivalu do varu.

12.07.2010 12:29
Leftfield Foto:
Leftfield
debata

Londýnske duo Leftfield prišlo na scénu v roku 1989. A inšpirovalo svojich nasledovníkov ako The Prodigy či Chemical Brothers. Ako konkurentov ich však člen Leftfielfu Neil Barnes, ktorý z dua sám zavítal na Pohodu, nevníma. „Sme priatelia. Naša hudba je rozdielna. Nie sú medzi nami boje ako kedysi v britpope napríklad medzi Oasis a Blur,“ povedal na tlačovej besede. „Inšpirujú ma novými nápadmi. Počujem nejakú nahrávku a poviem si: Vau, to je skvelé. Aj ja by som sa mal posunúť a tvoriť lepšie skladby!“

Duo Leftfield sa preslávilo najmä tým, že elektronickú hudbu poľudštilo. Zamiešalo do nej i world music, reggae či hip-hop. A tak ju premenilo na muziku, ktorú si radi vypočujú nielen ortodoxní milovníci elektroniky. Debutový album z roku 1995 Leftism stále dominuje v zozname najlepších britských albumov všetkých čias.

„Keď sme začínali, housová hudba bola nová. A my sme sa zaujímali o všetky možné hudobné štýly. Chceli sme vytvoriť hudbu, na ktorú by ľudia tancovali. Do elektronických zvukov sme preto zamiešali aj latinsko-americké perkusie či tanečné reggae,“ vysvetlil veterán Barnes.

Skladať elektronickú hudbu podľa neho nie je ľahké. „Ľahké je zapliesť sa do pasce počítačových programov, ktoré vytvoria hudbu namiesto hudobníka. A takej hudby je teraz veľa,“ povedal Barnes.

„Odkedy sme prišli na scénu, technológia za tie roky veľmi pokročila a veľmi ovplyvnila hudbu. Na konci dňa si však hudobník musí uvedomiť, že muzika je to, čo vytvorí vaša hlava a vaše srdce, nie počítač,“ uzavrel.

debata chyba