Recenzia: Sting spieva s orchestrom. Je intímny i dramatický

Múdra hudobná úprava, ktorá skromne postavila do popredia dôležitosť a krásu Stingovej hudby viac než jeho ako celebritu. Je veľkou pýchou Stinga, že jeho muzika bola rovnocenná sile a majestátnosti symfonického orchestra. To napísali noviny New York Post po minulotýždňovom koncerte Stinga v slávnej Metropolitnej opere.

19.07.2010 12:00
Sting Foto:
Sting
debata

Hviezdny spevák tu predstavil nový album Symphonicity, ktorý vydal len pred niekoľkými dňami. Staré známe hity odel do nových aranžmánov a nahral ich so symfonickým orchestrom Royal Philharmonic Concert Orchestra. A stvoril výborné dielo.
Hoci naň päťdesiatročný hudobník nahral staré skladby – aj tie z čias skupiny Police, nemožno povedať, že vo svojej tvorbe zastal a len recykloval. Pretože jeho vlastné nové úpravy skladieb posunuli aj notoricky známe piesne o triedu vyššie. A veľkoleposť orchestrálnej hudby ich nezakrýva, ale vyzdvihuje. Dodáva im silné emócie i jedinečnú snovosť, akú dokáže stvoriť azda len orchestrálna hudba.

Hneď v úvode znie Englishman in New York. Už ju nespieva dlhovlasý Sting z konca 80. rokov, ale vyzretý muž. Do chôdze anglického muža v americkej metropole, ktorý sa tam cíti ako mimozemšťan, hravo skáču tóny huslí i klarinetu. A že človek má byť sebou samým, nehľadiac na to, kto si čo hovorí – ako spieva Sting, znie teraz oveľa presvedčivejšie ako kedysi.

Do dramatického šatu prezliekol Sting skladbu We Work the Black Seam. Akoby ňou sprevádzal vojakov do boja vo veľkofilme na štýl Statočného srdca. Silu a naliehavosť skladbe dodáva dychová sekcia symfonického orchestra, ktorého hudba akoby bojovala o prevahu so Stingovým spevom.

Oveľa intímnejšie a precítenejšie znie na novom albume veľký hit Roxanne. Sting v tejto skladbe zo seba zhodil preoblečenie Boba Marleyho a z reggae piesne stvoril romantickú baladu, v ktorej sa úprimne vyznáva láskou k prostitútke a hovorí jej, že už nemusí po nociach predávať svoje telo. Do nežných i naliehavých sláčikov znie láskyplná harfa.

O láske k žene, ktorú vlastní iný muž, ale on jej sľubuje lásku väčšiu než k samotnému životu, nôti vo When We Dance. Do komornej skladby znejú anjelské hlasy, ktoré sa zrodili z tónov orchestra.

V Stingovi sa však nezaprel rocker. A tak rockovú dušu zanechal piesňam ako Every Little Thing She Does Is Magic či Next to You. Orchester im však pridal nové farebné odtiene.

Sting s novým albumom na turné už brázdi USA, zavíta aj do Európy. Na Slovensko, kde už dva razy koncertoval, však nepríde. Najbližšie vystúpi na jeseň v Prahe, Viedni aj Budapešti.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Sting: Symphonicity, Deutsche Grammophon 2010

debata chyba