Slovenskí umelci sa o európske granty hlásia oveľa menej ako susedia

Desaťtisícami eur podporuje Európska únia aj slovenské umenie. Také, čo si nehovie len na vlastnom piesočku, ale vykračuje do zahraničia. Z európskych grantov programu Kultúra sa tento rok zrealizuje dvadsiatka medzinárodných projektov, v ktorých je Slovensko hlavný koordinátor či spoluorganizátor.

13.05.2010 10:00
Projekt Moveuz, ktorý organizuje občianske... Foto:
Projekt Moveuz, ktorý organizuje občianske združenie Elledanse, dostal grant vo výške 200-tisíc eur.
debata

„Minimálna podpora zo strany EÚ je 50-tisíc eur, maximálna 200-tisíc eur,“ píše sa na stránke programu. Pre viacročné projekty je však podpora možná až do výšky 500-tisíc eur. Zvyšné financie si musí organizátor pokryť z iných zdrojov, môže využiť aj granty, nie však ďalšie z EÚ. Z grantu nemôže mať zisk.

„Cieľom programu je propagovať spoluprácu medzi kultúrnymi aktérmi v Európe a podporiť rôzne typy spolupráce,“ píše sa na internetovej stránke Kultúrneho kontaktného bodu, ktorý je národnou kanceláriou programu. Kultúrny projekt musí byť nadnárodný a má dosiahnuť pohyb umeleckých osobností a ich diel medzi európskymi krajinami.

Finančné prostriedky z európskeho grantu môžu získať verejné kultúrne inštitúcie, neziskové organizácie či asociácie, projekt však nemôže predkladať súkromná osoba.

Premárnená príležitosť
Slovenské umelecké organizácie však stále zaostávajú za svojimi zahraničnými kolegami. Aj tými zo susedných krajín. Kým Slovensko v predošlom ročníku podalo žiadosť o podporu piatich projektov, kde by vystupovalo ako hlavný organizátor podujatia, napríklad Česko sa prihlásilo s 28 projektmi, Maďarsko s 23 a Poľsko žiadalo o podporu pre 31. Slovensku Európska komisia priklepla financie na dva projekty, zatiaľ čo Maďarsku až na desať.

Pritom administratívny proces nie je až taký zložitý. Formuláre boli skresané zo 60 na asi 20 strán. Žiadosti sa posielajú priamo do Bruselu. A Európska komisia môže organizátorovi prispieť na projekt až polovicou nákladov.

SPACE dokonca v troch projektoch
„Poslaním našej galérie od jej vzniku bolo iniciovať spoluprácu nielen s lokálnymi, ale aj so zahraničnými umelcami a inštitúciami. Narážali sme však na problém, ako financovať tieto projekty. Podpora Európskej únie je pre nás radiálnym spôsobom kľúčová pri organizovaní veľkých projektov,“ povedal Juraj Čarný, šéf galérie SPACE, ktorá tento rok figuruje v troch podporených projektoch. „Tento grant nám reálne umožňuje prezentovať experimentálne a inovatívne projekty na inej ako nízkorozpočtovej úrovni. Teraz máme aj možnosť venovať umelcom peniaze na realizáciu a produkciu umeleckých diel. Často sú totiž umelci nútení buď si produkciu platiť sami, alebo realizovať diela, ktoré nestoja veľa peňazí,“ dodal Čarný.

A tým, že jeho galéria prináša na Slovensko zahraničných umelcov a ich diela, prispieva k obohateniu kultúrneho života. Európsky grant pritom umožňuje nielen import umelcov zo zahraničia, ale aj export slovenských umelcov za hranice.

Výber z podporených projektov so slovenskou účasťou z programu Kultúra v roku 2010

Projekt REMAKE
Koordinátor: Atrakt Art – Združenie pre aktuálne umenie a kultúru
Projekt je zameraný na spoločnú produkciu a medzinárodnú prezentáciu umeleckých diel, ktoré budú inšpirované bohatou históriou európskeho mediálneho umenia. Diela sa budú realizovať aj cez experimentálny film, performance, video či počítačové umenie až po zvukové umenie a teóriu médií. Cieľom je vytvoriť a prezentovať súčasné diela, ktoré budú inšpirované známymi a zabudnutými kúskami mediálnej histórie v rôznych európskych krajinách.
Výška grantu: 97 905 €

Crazycurators Biennale III.
Koordinátor: Galéria SPACE
Crazycurators Biennale II. je jedným z najmenších bienále na svete. Je formou konštruktívnej kritiky megalomanských bienále, ktorých počet narastá. Koncepcia je založená na úzkom výbere renomovaných kurátorov, ktorí pre bienále vyberú iba jedného umelca z rôznych krajín. Cieľom je vytvoriť na Slovensku pravidelné medzinárodné umelecké podujatie týkajúce sa súčasného umenia. Bienále sa sústreďuje na aktuálne, experimentálne a progresívne formy umenia.
Výška grantu: 72 150 €

Interpretačné umenie v nemocnici – Doktori klauni
Spoluorganizátor: Občianske združenie Červený nos – Clowndoctors
Projekt je zameraný na veľmi špeciálne prepojenie medzi umením a spoločnosťou prostredníctvom doktorov klaunov. Ide o skupiny dvoch hercov, ktorí navštevujú nemocničné izby, domovy starostlivosti a realizujú troj- až päťhodinové vystúpenia, ktoré sú určené vážne chorým deťom alebo ľuďom so špeciálnou starostlivosťou. Práca týchto umelcov priaznivo ovplyvňuje proces liečenia prostredníctvom kúzla komédie a divadla, redukujúc pri tom psychologický stres a nemocničnú izoláciu
Výška grantu: 200 000 €

Moveuz
Spoluorganizátor: Občianske združenie Elledanse
Moveuz spojí tanečné organizácie v Dánsku, vo Francúzsku, v Španielsku a na Slovensku. Navyše je do projektu zapojený aj partner z Bosny a Hercegoviny. Všetky organizácie pôsobia mimo oficiálnej kultúrnej scény, sú to profesionálne tanečné spoločnosti s programom na rozvoj talentovaných mladých tanečníkov. Spojí desiatich tanečníkov z rôznych krajín, aby vytvorili spoločnú Európsku tanečnú spoločnosť a spoločné predstavenie, ktoré bude hosťovať v zahraničí.
Výška grantu: 200 000 €

Zbúrané múry
Spoluorganizátor: Galéria SPACE
Témou projektu je diskusia o umení v oblasti strednej a východnej Európy. Akými cestami sa tieto štáty vydali po oslobodení sa od komunistickej ideológie, akým spôsobom oslavujú slobodu alebo zažívajú nové konflikty a hranice. Projekt je zameraný na cezhraničný pohyb umelcov a umeleckých diel. Uskutočnia sa tri výstavy v troch mestách – Poznani, Berlíne a Bratislave, ktoré sa budú venovať spoločnej téme. Zoznam umelcov bude vytvorený kurátormi z rôznych krajín.
Výška grantu: 200 000 €

debata chyba