Tanečníci skúšajú ťažko, aby zatancovali ľahko. Heterosexuálne duetá

Muž a žena. Láska a pád. Večná téma umelcov. Ale jeden z najlepších amerických choreografov v súčasnosti James Kudelka ju podáva inak. A preto výnimočne.

20.05.2010 10:00
debata

Jeho dve choreografie – Štyri ročné obdobia na hudbu Antonia Vivaldiho a Pätnásť heterosexuálnych duet na hudbu Ludwiga van Beethovena sa cez víkend nielen v slovenskej, ale dokonca v stredoeurópskej premiére dostanú v titule Made in Canada, na dosky historickej budovy Slovenského národného divadla.

„Každé dueto je o vzťahoch medzi mužom a ženou v rozličných podobách. Ale nie je to dielo, ktoré tanečnou rečou rozpráva, ako sa žena zaľúbi do muža a ich vzťah prechádza rôznymi obdobiami. Je to abstraktné, bez popisného deja. No súčasne veľmi konkrétne, pretože divák všetko vycíti v atmosfére tanca,“ povedal riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský, ktorý v predstavení vystupuje. „Divákovi sa dokonca ponúka viacero ciest, ako podľa vlastného cítenia a uvažovania pochopí to-ktoré dueto,“ dodal.

Kudelka používa tanec ako médium, prostredníctvom ktorého tlmočí najrozmanitejšie aspekty ľudskej duše. V Pätnástich heterosexuálnych duetách vyjadruje rozličné citové väzby aj konflikty či frustrácie. A to všetko cez náročné tanečné prvky – zdvíhačky či pohyb mimo rovnováhy. Slúžia mu namiesto slov.

„Kudelka má veľmi zaujímavý štýl a tanečný jazyk, ktorý je fyzicky nesmierne náročný,“ vysvetlil Radačovský. Hoci teda baletné duetá pôsobia na prvý pohľad jednoducho, skrývajú sa za nimi aj zaťaté zuby. „Duetá majú dve či tri minútky, ale tanečníci odchádzajú z javiska fyzicky zničení,“ povedal Radačovský. Tanečníci sa však podľa neho s výzvou popasovali statočne.

Nacvičovali priamo s Kudelkom. A podľa Radačovského tak nemali šancu urobiť ani len jediný krok na pol nohy. Naučili sa, ako sa pracuje v najlepších svetových súboroch. „Ako Kudelka povedal, musíme skúšať veľmi ťažko, aby to na javisku vyzeralo veľmi ľahko,“ vysvetlil Radačovský.

„Nechcem pôsobiť ako na odovzdávaní Oscarov, ale musím skloniť hlbokú poklonu súboru. Choreografiu Pätnásť heterosexuálnych duet vytvoril Kudelka pre Tanečné divadlo v Toronte, ktoré je jedno z najlepších moderných súborov v Kanade. A Štyri ročné obdobia vznikli pre Národný balet v Kanade, ktorý je zase jeden z najšpičkovejších súborov klasického tanca v Amerike. Takže naši tanečníci museli dosiahnuť tú najvyššiu úroveň v tanci. Spravili obrovský krok dopredu,“ zdôraznil Radačovský.

debata chyba