Maratón tanca odkryje aj milostný trojuholník

Do sveta blázna i kráľa, do manželského trojuholníka aj do šachovej partie medzi mužom a ženou zavedú predstavenia, ktorých myšlienky sú zašifrované do pohybov. Medzinárodný festival Bratislava v pohybe sa začne 24. júna a do 1. júla prinesie na dosky tanečného domu T&D 45 tanečníkov, ktorí roztočia maratón predstavení súčasného tanečného umenia.

11.06.2010 15:00
Alternatívne divadlo elledanse uvedie na... Foto:
Alternatívne divadlo elledanse uvedie na festivale Bratislava v pohybe Poctu kravám.
debata

V programe sa objavia slovenské i medzinárodné zoskupenia. „Česko-slovenské, česko-belgické, slovensko-grécke aj slovensko-španielske spolupráce budú zaujímavým dokladom konfrontácie tanečníkov z rôznych európskych tanečných škôl,“ myslí si riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová. „Tanec je internacionálne umenie, nepotrebuje preklad, komunikuje telom. To je dôkaz, že tanec nepozná hranice,“ dodala.

Štrnásty ročník prehliadky otvorí predstavenie Kto je Annik? slovenskej choreografky Petry Fornayovej. Rozohráva v ňom fiktívne stretnutie dvoch najdôležitejších žien v živote Iana Curtisa, lídra legendárnej punkovej skupiny Joy Division, ktorý spáchal samovraždu, práve keď kapela stúpala ku hviezdam. „Predstavenie nepatrí práve k veselým kúskom. Skúma vzťah milenky a manželky Curtisa. Čo pre speváka znamenali tieto dve ženy, ktoré boli rovnako pekné, rovnako zaujímavé a rovnako múdre, a on si predsa len vybral iba jednu. Nie je to banálny manželský trojuholník. Skôr zamyslenie, čo znamená rovnakosť, podobnosť, odlišnosť,“ povedala Fornayová, ktorú k téme pritiahol film Joy Division od režiséra Antona Corbijna.

Z domácej scény sa predvedie aj alternatívne divadlo elledanse s prestavením Pocta kravám, ktoré sa vyrovnáva s minulosťou svojho sídla – domu T&D, ktorý kedysi slúžil ako bitúnok. Inscenácia súčasne oslavuje kravu ako bájne zviera.

Festival prinesie na bratislavské dosky aj slovensko-grécky súbor RootlessRoot s inscenáciou Náhle sprchy ticha, ktorá inšpirovaná Homérovým príbehom roztancuje súboj medzi mužom a ženou i láskou a smrťou. Choreografia špičkového fyzického tanca mala veľký ohlas na medzinárodných festivaloch vo vyše desiatke krajín.

Najvýznamnejšia prehliadka súčasného tanečného umenia na Slovensku vyvrcholí 1. júla predstavením slovensko-španielskeho súboru CobosMika Company, ktoré je známe choreografiami spájajúcimi prvky bojových umení i fyzického divadla. V duete Skrytý odkryjú tanečníci súboje i túžby vo vzťahu muža a ženy, kde si každý musí zvoliť svoju stratégiu ako v šachovej partii – aby prežil.

Festival ponúkne spolu jedenásť predstavení na doskách domu T&D. A už tradične nebudú chýbať ani predstavenia v bratislavských uliciach. „Putujúca skupinka desiatky tanečníkov pôjde cez Staré Mesto Bratislavy a bude roztancovávať ulice a lákať do divadla,“ povedala riaditeľka elledanse Šárka Ondrišová.

debata chyba