Osudy detí aj dôsledky finančnej krízy ukáže košický festival

Kroniku obyčajných i neobyčajných príbehov ľudí z každodenného života nielen v Európe ponúkne Medzinárodný festival lokálnych televízií v Košiciach. Jeho 16. ročník sa začína dnes a do soboty predstaví takmer sto filmov z vyše dvadsiatich krajín. "V súťažnej sekcii máme aj snímky z exotických krajín ako Čína, Izrael, Libanon či Japonsko," povedala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská. Najviac programov prišlo zo Srbska a Bieloruska. Do súťaže o cenu Zlatý žobrák ich prihlásili lokálne televízie, mladí autori a producenti.

09.06.2010 08:00
Hlavnú cenu Zlatého žobráka pre lokálnu... Foto:
Hlavnú cenu Zlatého žobráka pre lokálnu televíziu získala minulý rok v Košiciach Dagmara Drzazga z Poľska.
debata

Organizátori vyzývali tvorcov, aby na festival zasielali programy, ktoré sú odrazom života a osudov ľudí, čo žijú okolo nás. Na festivalové plátna sa tak dostanú reportáže a dokumentárne filmy, ktoré odhaľujú aj vážne problémy súčasnej spoločnosti, ako je napríklad korupcia, osudy detí, žien či ľudí z etnických menšín, ale aj programy, ktoré odzrkadľujú následky súčasnej finančnej krízy či globálneho otepľovania.

„Pokračujeme v súťaži, ktorá už odhalila kvalitu programov nielen z veľkých krajín, ako je Poľsko či Francúzsko, ale aj menších ako napríklad Moldavsko a Bosna. Reportáže lokálnych televízií sú vlastne kronikou života ľudí v Európe a dôkazom o mnohých miestach, ktoré v Európe nepoznáme, či o mnohých zvykoch, o ktorých sme sa nedopočuli,“ povedala Děkanovská.

„Tento rok na festivale dominujú a rezonujú niektoré témy, ktoré si vybrali sami autori. Prekvapilo ma množstvo filmov o obyčajných chudobných ľuďoch, napríklad roľníkoch z Talianska a Bieloruska, ktoré hovoria o tom istom, ale veľmi rozdielnym spôsobom,“ povedal podľa agentúry SITA predseda medzinárodnej poroty festivalu Ed Baumeister z Francúzska.

Festival je podľa organizátorov širokým európskym fórom na stretnutie zástupcov lokálnych televízií od východu z Bieloruska až na západ po Španielsko a od severu zo Švédska, až po Taliansko na juhu. Košický festival je pritom od svojho vzniku v roku 1995 stále jediným svojho druhu v Európe.

Dejiskom podujatia bude po prvý raz nový Kulturpark. Pôvodne vojenský komplex sa zmenil na kultúrne centrum aj preto, že sa Košice stali Európskym hlavným mestom pre rok 2013.

Festival ponúkne podobne ako minulý rok aj nesúťažnú prehliadku dokumentárnych filmov Európa na plátne. Tie najlepšie nezávislé filmy – ako hlása festival, sa budú premietať v kine Cinemax.

Výber z prehliadky Európa na plátne

Space tourist, réžia: Jan Christian Frei, Švajčiarsko
Najnovší dokumentárny film držiteľa oscarovej nominácie pre dokumentárny film roka 2002 sa venuje večnému ľudskému snu: opustiť planétu Zem a odcestovať do vesmíru. Dokument predstavuje cestu vesmírnej turistky Anousheh Ansariovej do vesmíru a ukáže každodenný život na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Snímku už ocenili na festivaloch v Sundance, Osle či Amsterdame.

S muchou v hlave, réžia: Katarína Kočalková, Slovensko,
Držiteľka ceny Grand Prix Zlatý Žobrák 2008 pre najlepší film v sekcií Mladý autor sa v novej snímke pýta, či je svet celebrít naozaj taký čarovný, ako sa zdá? A či sa dokáže umelec plaviť v šoubiznise bez toho, aby sa zranil? Film rozpráva aj o vzostupe a páde populárneho, ale zabudnutého hosťa mnohých šou a predstavuje manuál k tomu, ako odolávať svetu médií a svojej sláve.

Kým príde čas…, réžia: Zoltan Csubrilo, Maďarsko
Vo filme sa divák stretne so starou pani Ilonkou, ktorá žije v malej dedine v okolí mesta Magyarkanizsa. Miestni ju volajú Dedina komárov. Cestujúci z okoloidúceho autobusu vidia len dva rady domov a väčšina z nich len zíza prekvapením, nemožno si predstaviť, že ľudia naozaj žijú v mieste tak ďaleko od mesta. Je to maličký svet, kde sa čas akoby zastavil.

Tenzin Vasiljevič, réžia: Olivera Miloš Todorovič, Srbsko
Dokument predstavuje osobný príbeh Ivany – slobodnej matky zo Srbska, ktorá žije vo Francúzsku spolu s adoptovaným synom z Tibetu. Malý Tenzin sa popri otázkach o identite musí popasovať aj s tým, že prichádza z inej kultúry, tradícií a životnej filozofie. Snímka skúma, aký je systém starostlivosti o deti bez rodičov a či je v ľudskej povahe mať predsudky proti inakosti.

Kazateľ, réžia: Bengt Lofgren, Švedsko
Príbeh o známom švédskom misionárovi M?lle Lindbergovi ponúka apokalyptickú jazda jeho životom a činmi v službách Boha počas polstoročia. Od éry rokenrolu v 50. rokoch, hysterických fanúšikov a náboženských nepokojov, cez chaotické 60. roky spolu s popovou érou a jej elektrickými gitarami až do obdobia, keď jeho náboženskí oponenti mali toho dosť a chceli ho ukrižovať.

Súťažné sekcie:
Lokálna televízia
Produkčná spoločnosť
Mladý tvorca

Súťažné kategórie:
Spravodajstvo a publicistika
Dokument
Animované programy
Hraný film
Programy na tému Globálne otepľovanie
Programy na tému Chudoba a sociálna výluka

debata chyba