Slovenskú národnú galériu povedie Alexandra Kusá

Slovenskej národnej galérii bude šéfovať jej dočasná riaditeľka Alexandra Kusá. Bez prekvapení zvíťazila vo štvrtkovom výberovom konaní, ktoré sa konalo na ministerstve kultúry. Od deväťčlennej komisie získala sedem hlasov.

20.05.2010 15:59
Alexandra Kusá Foto:
Alexandra Kusá
debata

Kusá bola od januára dočasne poverená riadením SNG po tom, čo z funkcie odstúpila Katarína Bajcurová.

„Presvedčila tým, že je pripravená riešiť situáciu SNG v tomto období, kedy sa očakáva, že pôjde do rekonštrukcie. Zároveň má pripravené aj postupné kroky v prípade, že by sa rekonštrukcia oddialila a galéria by musela fungovať v tej podobe, v ktorej je teraz,“ odôvodnil jej výber člen výberovej komisie a riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva na ministerstve kultúry Pavol Šimunič.
Práve nevyriešenú otázku rekonštrukcie, ktorá sa odkladá už niekoľko rokov, vidí Kusá ako hlavný problém galérie. Chce ju riešiť ako prvú. Ak sa k nej konečne pristúpi, bude hľadať nové priestory na vystavovanie diel, ako aj na uloženie zbierok.
Jej hlavnou prioritou je vytvoriť novú organizačnú štruktúru, prehodnotiť ekonomickú prevádzku a mzdovú politiku.

Navrhuje dlhodobé výstavné plány pre SNG, ktoré teraz chýbajú. Bude pokračovať v rozbehnutej výstavnej politike a rozvíjať ju.
Nebude však diktovať, aké výstavy robiť a aké nie. „Generálny riaditeľ nie je hlavným kurátorom SNG. Ani z pozície vedúceho kurátora som nediktovala, aké projekty majú byť. A v tom budem pokračovať,“ okomentovala.

V otázke budovania zbierky zahraničného umenia je realistická a skeptická zároveň.

„Viem presne, aký máme rozpočet, koľko diel súčasného umenia nám chýba a aké sú ceny zahraničného umenia. Snažíme sa každý rok kúpiť aspoň jedno zahraničné dielo, minulý rok nám to však nevyšlo,“ priznala. Absenciu medzinárodnej zbierky umenia však momentálne nepokladá za prioritný problém v SNG.

Naďalej chce upevňovať spoluprácu s blízkym zahraničím a plánuje i širšie medzinárodné projekty. „Veľká retrospektíva Júliusa Kollera, ktorú teraz vystavujeme, má napríklad fungovať ako vstupenka do medzinárodných spoluprác. Rokovali sme už s desiatkou riaditeľov zahraničných múzeí,“ prezradila.

debata chyba