Vžiť sa do kože Indianu Jonesa ponúka Archeologické múzeum

Premeniť sa na mladého Indianu Jonesa a vydať sa na dobrodružstvo po starobylom Egypte? Detskú túžbu uhasí Archeologické múzeum v Bratislave. Ponúka virtuálny výlet hoci aj k strašidelnej hrobke faraóna či k tajuplným pyramídam v Gize.

08.06.2010 17:00
Pyramídy, Egypt, sfinga
Ilustračné foto
debata

Interaktívny kiosk Večný Egypt je novinkou Slovenského národného múzea. A umožní vrátiť sa o tisíce rokov späť. Ponúka návštevníkom rôzne túry.

Napríklad zavedie do Chrámu veľkej Sfingy či k Veľkej pyramíde Kufa. Možno objaviť aj kráľovskú komnatu či len nedávno objavené hrobky v oblasti Giza. Kiosk umožňuje, aby si návštevník sám riadil výlet, pohyboval sa pomocou ručného ovládača, nazeral do komnát pyramíd, prezeral si steny zhora či zdola.

Najzaujímavejšia je cesta k hrobke faraóna Tutanchamóna. V nej „prieskumník“ nájde všetky artefakty, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Egyptskom múzeu v Káhire. Našiel ich v roku 1922 Howard Carter. A tritisíc rokov skryté poklady sa odhalili svetu.

Najväčšia faraónska zbierka vzácností obsahuje takmer štyritisíc kúskov. A niektoré z nich možno nájsť pri pátraní v komnatách. Prezrieť si zblízka láka aj pohrebný gauč s hrošou hlavou, leopardím telom a krokodílím chvostom. Trón Tutanchamóna zase očarí krásnymi maľbami, zlatom i striebrom. A „pátrač“ si ho môže otáčať joystickom, ako sa mu zachce. Medzi pokladmi možno objaviť aj bustu Tutanchamóna z dreva, jeho sochu v životnej veľkosti či truhlicu s obrazmi starobylých vojen.

Nelákajú však len poklady, ale aj samotné pyramídy. Treba sa v nich poriadne obhliadnuť a poprezerať si aj steny s maľbami opíc či ľudí.

Zájsť možno aj do chrámu v Luxore a na úvod sa poprechádzať po aleji sfíng, ktorá má v skutočnosti dva a pol kilometra a jej cesta je po oboch stranách lemovaná postavami s telom leva a hlavou ženy. A za zastávku stojí aj námestie Ramsesovho paláca.

Kiosk láka najmä detského diváka. Je výborným vyučovacím prostriedkom. Návštevníka vtiahne do čias faraónov ako počítačová hra a ponúka popis pamiatok – hoci nateraz len v angličtine. Na slovenskom preklade sa pracuje.

Aktuálne výstavy Archeologického múzea
Najstaršie dejiny Slovenska
Nové archeologické nálezy
Svet keramiky
Archeológia očami detí
Staršia železná doba – halštatská na juhozápadnom Slovensku

debata chyba