Pražská jar láka na virtuózov. Vážnej, džezovej i etno hudby

Držitelia prestížnych cien Grammy, legenda hudby 20. storočia i indická diva lákajú na najvýznamnejší český festival vážnej hudby Pražská jar. V stredu ho slávnostne otvorí Má vlast Bedřicha Smetanu. A do začiatku júna na ňom bude znieť vážna, moderná, džezová aj etno hudba.

11.05.2010 09:00
Anoushka Shankar Foto:
Anoushka Shankar
debata

Hviezdnym bude koncert Pierra Bouleza, prezývaného apoštol moderny. Legenda súčasnej vážnej hudby vystúpi s jedným z najlepších súborov interpretujúcich hudbu 20. storočia. Umelec ho vedie už vyše 40 rokov. A v českej premiére uvedie 85-ročný skladateľ i dirigent Boulez, ktorý je držiteľom 26 cien Grammy, vlastné orchestrálne dielo s troma klavírmi, harfami a hráčmi na bicie nástroje.

Očakávaný je aj koncert indickej virtuóznej hráčky na sitaru Anoushky Shankarovej. Orientálna umelkyňa pokračuje v šľapajach svojho otca Raviho, ktorý západnému svetu predstavil indickú klasickú hudbu. Spolupracoval aj s Georgeom Harrisonom z Beatles. Anoushka uvedie aj koncert pre sitary a symfonický orchester, ktorý skomponoval jej otec. A vo svojom vystúpení hudobníčka, ktorá je nevlastnou sestrou Norah Jonesovej, zamieša východnú a západnú hudobnú tradíciu.

Do sveta amerického džezu zavedie jedna z najvýznamnejších speváčok súčasnosti Dianne Reevesová, ktorá sa odmala inšpirovala slávnymi speváčkami Billie Holidayovou či Ellou Fitzgeraldovou. Vystupovala aj na ceremoniáli olympijských hier v Salt Lake City.

Medzi ťaháky festivalu bude patriť aj štvornásobný držiteľ Oscara a desaťnásobný držiteľ Grammy, skladateľ filmovej i vážnej hudby, dirigent a klavirista André Previn. Festivalovému publiku predstaví svoje hráčske i dirigentské umenie a uvedie aj svetovú premiéru svojej Sonáty pre klarinet a klavír.

Čo láka na Pražskú jar

13. mája – Dianne Reeves & Friends Džezový koncert
18. mája – Symfonický orchester Českého rozhlasu, klavirista Radu Lupu, Schumann, Strauss
19. mája – Pražská komorná filharmónia, mezzosopranistka Olga Borodina, Čajkovskij, Prokofiev, Bizet, Rimskij-Korsakov
22. mája – Pittsburgh Symphony Orchestra, huslistka Anne-Sophie Mutter, Brahms, Šostakovič
23. mája – Symphonierorchester des Bayernischen Rundfunks, barytonista Matthiass Goerne, Mahler, Schubert
24. mája – sitaristka Anoushka Shankar, Koncert klasickej indickej hudby
30. mája – Ensemble Intercontemporian, dirigent Pierre Boulez Donatoni, Ligeti, Boulez

debata chyba