Ako znie česká hymna v podaní Číňanky a Kurda, predvedú utečenci

Dychovku, ska, klezmer, čínsku operu aj arménske melódie zamiešajú hudobníci z Kurdistanu, Číny, Arménska, aj Česka či USA v stredu na koncerte multikultúrnej skupiny All Star Refjúdží Band. Zmes, ktorú muzikanti naservírujú z kotla národností, kultúr i hudobných nástrojov, možno ochutnať v bratislavskom divadle Meteorit.

19.05.2010 08:00
All Star Refjúdží Band Foto:
All Star Refjúdží Band.
debata

České zoskupenie All Star Refjúdží Band patrí medzi najoriginálnejšie world music skupiny súčasnosti v okolitých krajinách. A to nielen exotickým hudobným mixom, v ktorom znejú azda všetky hudobné štýly, ale aj témami. Členovia skupiny – Číňanka, Kurd a Švajčiar napríklad prespievali českú hymnu Kde domov můj . Ich verzia sa stala hitom kapely.

Kapela pritom vznikla náhodne. Pôvodne mala byť len súčasťou predstavenia o rozmanitých kultúrach v pražskom divadle Archa. Potom však žala úspechy, dostávala pozvania na koncerty a rozhodla sa vytrvať aj mimo domovskej divadelnej scény. Jej členmi sú utečenci či cudzinci žijúci v Česku.

Skupinu vedie americký hudobník Michael Romanyshyn. Základ pre nové skladby vzniká miešaním kurdských, arménskych a čínskych hudobných motívov. A piesne potom vzniknú spoločnou improvizáciou hudobníkov.

debata chyba