Geišberg rozpovie príbehy narodenia aj staroby

Kolobeh života a smrti - v hudbe i v poézii predstaví herec a pesničkár Marián Geišberg. Na doskách Slovenského národného divadla v pondelok premiérovo uvedie hudobno-poetický recitál s názvom Štyri ročné obdobia.

05.06.2010 08:00
Marián Geišberg Foto:
Marián Geišberg
debata

„Jar symbolizuje narodenie, leto život, jeseň starobu a zima umieranie,“ vysvetlil Geišberg. „Dielo je zvláštnou kompozíciou, ktorá je zložená zo slov, pesničiek, hudby. A všetko dokopy tvorí jeden celok,“ dodal. Predstavenie vzniklo na motívy lyrickej novely Mariána Geišberga Panta Rei. Kniha je filozofickým posolstvom, vyjadruje myšlienku večného kolobehu života.

Hudbu napísal syn Mariána Geišberga, herec a gitarista Martin, ktorý už zopár rokov pôsobí v skupine UMK. „Môj syn bude spievať, ja budem komentátor. Je to viac hudobná ako slovná kompozícia,“ povedal Geišberg. A hoci azda najslávnejšie Štyri ročné obdobia vytvoril skladateľ Antonio Vivaldi, Geišberg hovorí, že sa ním nenechal inšpirovať.

Na pódiu sa – tentoraz ako muzikant – predstaví aj herec SND Ondrej Kovaľ, pod rukami mu bude znieť basgitara. Bicie a perkusie ovládne Patrik Pačes a klávesy Martin Wittgruber.

Autori plánujú predstavenie nakrútiť a najnovší projekt vydať aj na CD. S nezvyčajným poetickým koncertom chcú vystupovať v rôznych slovenských divadlách.

debata chyba