Recenzia: Chodúr zostal starosvetský. A nahral ambiciózny album

V Česko Slovenskej SuperStar bol jednoznačným favoritom už na jej začiatku. Nielen pre spev, ktorým na míle predstihoval ostatných súťažiacich. Ale aj pre jeho znalosť a cítenie hudby. Martin Chodúr je totiž v prvom rade muzikant.

08.06.2010 05:00
Martin Chodúr a Martin Valihora Foto:
Martin Chodúr
debata

A hoci sa na hudobnú scénu vyšvihol ako rýchlo kvasená hviezdička – ale to je už osud všetkých víťazov televíznych šou – teraz dokazuje, že má ozajstné hudobné nadanie. A že v dvadsiatich rokoch dokáže zložiť hudbu i texty, ktoré o celé svetelné roky predstihli ostatných exsuperstaristov i mnohých skúsenejších kolegov na poli populárnej hudby.

Chodúr vydáva pol roka po triumfe v šou debutový album Let's Celebrate. A hoci možno polemizovať o rovnomennom singli, keďže viac ako pôvodnou tvorbou zaváňa silnou inšpiráciou zo soundtrackov k filmom s Jamesom Bondom, cédečko s jedenástimi skladbami je až na jednu pieseň plne autorským výtvorom mladého Ostravčana.

Už po víťazstve v SuperStar Chodúr hovoril, že si túži pesničky zložiť sám. V štýle swingu či klasického popu, ktoré obľubuje. Vtedy si viacerí šuškali, či má takáto hudba šancu uspieť na trhu preplnenom ľahkou konzumnou hudbou. Chodúrov album je vskutku ambiciózny projekt.

Jeho plný hlas znie, ako keby bol už ostrieľaným spevákom. Angličtina, v ktorej je desiatka skladieb, mu prirodzene pasuje na jazyk. Inšpiroval sa swingom, bluesom a klasickým popom 60. a 70. rokov. A je dobré, že pre takéto piesne zvolil práve angličtinu. V textoch nemožno očakávať veľkú originalitu, skôr frázy, ktoré jednoducho do anglických piesní zapadnú.
Hudba je však osviežujúca a iná, ako by sa dalo čakať od začínajúcej hviezdy. Na albume mu muzicírujú špičkoví hudobníci – najmä džezmeni – Oskar Rózsa, Martin Valihora, Eugen Vizváry a Michal Bugala.

Poteší skladba Save just little for me, ktorá je podobná džezovým štandardom. Rytmická Sleeping with an angel láka k hopsaniu. Nostalgická Things that have happened pripomína atmosférou skladbu slávneho Jamieho Culluma Photograph. Dramaticky a naliehavo rozpovedá príbeh zamilovanej ženy. Chytí poslucháča za srdce. Aj preto patrí medzi najlepšie a najprecítenejšie skladby.

V sklabe Karla sa zase Chodúr „prezliekol“ do šatu Franka Sinatru. V piesni Save little for me zahreje aj rytmami latina a džezu. „Vypaľovačka“ You got me je podobná Let´s celebrate. Ale Chodúr je lepší v ..slaďákoch". V rýchlejších skladbách totiž silným hlasom tlačí na pílu.

Z albumu je zjavné, že Chodúr obdivuje Toma Jonesa ako svojho hudobného guru. Inšpiroval sa jeho rokenrolom i skladbami k bondovke. A niekedy aj znie ako Jones v úvode jeho kariéry v 60. rokoch.

Chodúra si azda s iným štýlom muziky ani nemožno predstaviť. Ani počas súťaže nebol len usmiatym skákajúcim šoumenom a hoci dokáže zaspievať akýkoľvek štýl, ten, na ktorého cestu sa vydal, sa k jeho hudobníckej duši hodí najviac.

Album so starosvetskými a tradičnými popovými skladbami, do ktorých občas zaznejú aj sláčiky a dychová sekcia, doplnil Chodúr coververziou skladby Paparazzi z repertoáru Lady GaGa, s ktorou sa zaskvel v súťaži.

Na novom albume Chodúr dokázal, že nie je dobrý len preto, že vie dokonale odspievať pesničky iných spevákov. Aj keď pravda je, že aj keby nahral na album len skladby iných interpretov, bolo by mu to stačilo na úspech.

Chodúr však náročnosťou albumu zariskoval, a je to oceneniahodné. A preto svojím výtvorom isto viac poteší poslucháča, ktorý do hudby viac vidí a počuje, ako len bezhlavo zamilované mladé fanúšičky.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Martin Chodúr: Let's Celebrate
Sony Music 2010

debata chyba